ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Pianistul Valentin Gheorghiu, Interpretul zilei la Radio România Muzical

Publicat: duminică, 19 Martie 2017 , ora 14.17

S-a născut pe 21 martie 1928 la Galați. La 5 ani a început să cânte la pian iar la 15 ani a debutat ca solist al Orchestrei Filarmonicii "George Enescu", sub bagheta lui George Georgescu, interpretând Concertul nr.1 de Beethoven. Este vorba despre pianistul Valentin Gheorghiu, Interpretul zilei la Radio România Muzical, luni, 20 martie, cu o zi înainte de aniversarea lui de 89 de ani.

Alături de fratele său, regretatul violonist și profesor Ștefan Gheorghiu, Valentin Gheorghiu a fost unul dintre tinerii muzicieni remarcați și încurajați de George Enescu. În 1958, la primul Festival și Concurs Internațional "George Enescu" din București, frații Gheorghiu câștigau Premiul I pentru interpretarea Sonatei a 3-a pentru vioară și pian de George Enescu.

În 1958, Valentin Gheorghiu a trebuit să facă o alegere dificilă: celebra casă de discuri "His Masters Voice" de la Londra, în urma succesului înregistrat de cele trei discuri ale pianistului, i-a propus un contract de exclusivitate, condiționat însă de o plecare definitivă în Anglia. Maestrul Gheorghiu a ales să nu distrugă familia și cariera fratelui său și a rămas în România.

text-align: justify; line-height: 150%;">A fost aplaudat însă în concerte în Europa, Statele Unite, Israel, Japonia, alături de mari orchestre și dirijori români și străini: Constantin Silvestri, George Georgescu, Sergiu Comissiona, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Iosif Conta, precum și Seiji Ozawa, Rafael Kubelick, Kurt Mazur, Simon Rattle, Antal Dorati și mulți alții. A fost invitat de peste 70 de ori ca membru în jurii ale unor importante concursuri internaționale.

Următorul recital al pianistului Valentin Gheorghiu este programat în 28 martie la Sala Radio, când, alături de soția sa, pianista Roxana Gheorghiu, maestrul va interpreta creații semnate Franz Schubert, Johannes Brahms, Serghei Rahmaninov și Maurice Ravel.

Iar în 20 martie, de la ora 10.00, vă propun, cu Valentin Gheoghiu în prim plan, un opus schubertian interpretat alături de Roxana Gheorghiu, precum și două Concerte pentru pian și orchestră - nr.2 de Mendelssohn și nr.1 de Liszt.

Andreea Chiselev