Arhivă : Recomandări Înapoi

Dirijorul Cristian Măcelaru - Interpretul zilei de 15 martie la Arpeggio

Publicat: marți, 14 Martie 2017 , ora 10.58

Câștigătorul Premiului pentru dirijat oferit de Fundația Georg Solti în anul 2014, Cristian Măcelaru este unul dintre tinerii dirijori din elita muzicală internațională. Actualmente dirijor în rezidență al Orchestrei Simfonice din Philadelphia, Cristian Măcelaru avea 17 ani când a ajuns în SUA (s-a născut la Timișoara în 1980), făcând un master în dirijat, la Rice University din Houston, unde este acum profesor, cu Larry Rachleff și a obținut diploma de master pentru dirijat, dar și pentru vioară. A fost cel mai tânăr concertmaistru din istoria Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeași orchestră. A dirijat prestigioase ansambluri, printre care cele din Philadelphia, Saint Louis, Pittsburgh sau ale Operei din Houston și Operei din Dallas.

Și-a desăvârșit formarea artistică urmând programe de perfecționare la Tanglewood Music Center, Aspen Music Festival, a studiat cu David Zinman, și Rafael Frühbeck de Burgos, printre alții. Cristian Măcelaru a fost invitat, să dirijeze Orchestra Simfonică din Chicago pentru a-l înlocui pe Pierre Boulez. Preocupat de formarea și susținerea tinerilor muzicieni, Cristian Măcelaru a pus bazele proiectului Crisalis Music. A colaborat de-a lungul anilor cu Orchestrele Simfonice din Houston, Baltimore, Los Angeles, Toronto, Seattle, Detroit, precum și cu Royal Scottish National Orchestra, Orchestra Simfonică a orașului Birmingham, Orchestra Simfonică Radio din Berlin, RTE Dublin, Orchestra Simfonică Radio din Frankfurt, Civic Orchestra din Chicago, Orchestra Filarmonicii din Rotterdam, Orchestra Simfonică Bournemouth, Residentie Orkes din Haga, Orchestra Hallé, Orchestra Métropolitain din Montréal.

În septembrie anul trecut, Cristian Măcelaru a fost numit director muzical al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo, de la Santa Cruz, cel mai longeviv eveniment de acest fel dedicat noii muzici simfonice. Cristian Măcelaru va prelua poziția din august 2017, succedându-i lui Marin Alsop.

La București îl veți putea urmări pe dirijorul care împlinește 37 de ani pe 15 martie 2017 la Sala Radio, pe 24 martie 2017, conducând un concert al Orchestrei Naționale Radio, dedicat aniversării a 20 de ani de existență a postului Radio România Muzical. Evenimentul, ce o va avea solistă pe pianista Alexandra Dariescu, va fi transmis în direct on-air și online, începând cu ora 19.00.


Monica Isăcescu