Arhivă : Recomandări Înapoi

Soprana Iulia Maria Dan... o evoluție de excepție, pe 'Scenele Europene'

Publicat: joi, 9 Martie 2017 , ora 9.42

La un an după încheierea celui de-al doilea război mondial, debutează Festivalul de la Bregenz, ajuns astăzi la cea de-a 70-a ediție. Încă de la începuturi, ansamblul cu o contribuție majoră la succesul festivalului, a fost Orchestra Simfonică din Viena.

Emisiunea "Scena europeană" vă propune să urmăriți evoluția formației vieneze, la "Festspielhaus" din Bregenz, în data de 8 august 2016, dirijorul fiind Enrique Mazzola - cunoscut de publicul bucureștean  la Festivalul "George Enescu" din 2013 când a fost invitat în calitate de director muzical al Orchestrei Naționale "d'Ile de France".

Din programul serii, recomandăm Missa da Requiem de Gaetano Donizetti, din a cărei distribuție face parte și soprana de origine română, Iulia Maria Dan. Ea a absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București, la clasa Mariei Slătinaru-Nistor.

A fost distinsă în 2010 cu premiul al II-lea la Concursul Internațional de Canto "Hariclea Darclée" și cu "Marele Premiu" la Festivalul și Concursul de Interpretare a Liedului "Ionel Perlea". În același an, sub bagheta maestrului Tiberiu Soare, soprana Iulia Maria Dan prezenta în primă audiție absolută, monodrama "Salbe" pentru soprană și orchestră de Felicia Donceanu, la Sala Radio, evenimentul fiind transmis, atunci, în direct de Radio Romania Muzical.

Așadar, o reîntâlnire cu soprana Iulia Maria Dan, cea care în 2011 a devenit membră a Studioului și apoi a ansamblului Operei de Stat Bavareze din München, iar din 2015, solistă a Operei de stat din Hamburg.

Miercuri, 15 martie 2017, de la ora 21.00, la Radio România Muzical, Iulia Maria Dan la Scena europeană.

Doina Constantinescu