Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Gidon Kremer - albumul 'Preghiera': Music box, 6 martie

Publicat: vineri, 3 Martie 2017 , ora 15.48


În 6 martie, de la ora 19.00, vă invit să ascultați un disc lansat de casa Deutsche Grammophon pe 24 februarie 2017, un disc dedicat aniversării de 70 ani, împliniți de violonistul Gidon Kremer pe 27 februarie: Preghiera cu violonistul Gidon Kremer, pianistul Daniil Trifonov și violoncelista Geidre Dirvanauskaite.

Pare părea surprinzător că după ce a înregistrat un repertoriu atât de divers, presărat cu multă muzică modernă și contemporană, Gidon Kremer a ales pentru discul său aniversar de 70 ani muzica lui Serghei Rahmaninov. Însă el spune că acum a venit timpul pentru a înregistra muzica lui Rahmaninov. Și că dacă iubești muzica, Rahmaninov este pentru tine.

Gidon Kremer personal și-a ales partenerii de muzică de cameră de pe acest CD: pianistul rus de 26 ani Daniil Trifonov, deja un adevărat star al muzicii clasice de astăzi, pe care-l vom putea asculta în premieră și la București, în septembrie, la Festivalul Enescu. Trifonov, un pianist care astfel explorează din nou teritoriul muzicii lui Rahmaninov, după succesul de care s-a bucurat discul lui cu Rapsodia pe o temă de Paganini apărut în 2015. Și care dovedește că și în repertoriul muzicii de cameră, este același excepțional pianist pe care-l cunoșteam deja. Iar violoncelista Geidre Dirvanauskaite este o foarte veche colaboratoare a lui Gidon Kremer, încă de la înființarea binecunoscutului ansamblu Kremerata Baltica.

Dacă Preghiera, o transcripție de Fritz Kreisler pentru tema părții lente din Concertul nr.2 pentru pian și orchestră de Rahmaninov, a fost înregistrată de Gidon Kremer și Daniil Trifonov, lor li se adaugă și violoncelista Geidre Dirvanauskaite pentru interpretarea Trio-ul elegiac nr.1 în sol minor de Serghei Rahmaninov, o creație a unui tânăr de 19 ani, mare admirator al muzicii lui Ceaikovski; un opus întunecat, admirabil interpretat într-un stil introspectiv.

Gidon Kremer, 70 ani de viață - cu realizări excepționale, o viață dedicată muzicii. Pe Gidon Kremer am avut ocazia să-l ascultăm live la București în mai multe rânduri, ultima dată, anul trecut la festivalul RADIRO al orchestrelor Radio. Gidon Kremer rămâne un violonist spectaculos nu prin atitudinea de pe scenă, care este mai curând rezervată, ci prin inteligența cu care își alege repertoriul și cu care explorează teritorii noi. Gidon Kremer și ansamblul pe care l-a creat în urmă cu 20 ani, Kremerata Baltica, au interpretat Vivaldi, dar și Astor Piazzolla, Philipp Glass, Mieczyslaw Weinberg și George Enescu, de altfel, sunt creatorii unor foarte frumoase versiuni ale Octetului op.29 și Cvintetului op.29 de George Enescu. Cred că inteligența și trăirea intensă a muzicii, însă într-un stil interiorizat sunt și atu-urile lui Gidon Kremer și ale partenerilor săi de pe acest disc. Cei care aduc doza potrivită între durere, lirism, patos și visare din Trio-ul elegiac nr.2 op.9 în re minor, o lucrare compusă de Serghei Rahmaninov în 1893, în preajma morții timpurii și neașteptate a lui Piotr Ilici Ceaikovski, mentorul său.

Puteți asculta albumul Preghiera luni, 6 martie, de la ora 19.00, în reluare, duminică, 12 martie, de la ora 13.05 sau oricând, pe site-ul proiectului Discurile anului 2017. 

Cristina Comandașu