Arhivă : Recomandări Înapoi

Constantin Silvestri - interpretul zilei la Radio România Muzical

Publicat: joi, 23 Februarie 2017 , ora 7.31

Constantin Silvestri s-a născut în 31 mai 1931 la București. Strămoșii din partea tatălui erau originari din nordul Italiei, iar cei din partea mamei, din Boemia. Însă deși ambele familii trăiau în România de mai bine de trei generații, Constantin Silvestri a obținut cetățenia română la 22 de ani. 

Ascultându-l cântând la pian, George Enescu i-a prezis adolescentului Silvestri un viitor strălucit. A fost apoi student la București și, timp de 9 ani, corepetitor la Opera din capitală, dar refuzat ca dirijor. În 1940 însă, Constantin Silvestri se afla la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din București, reușind să includă în program o lucrare proprie - Preludiu și fugă (Toccata). Lucrarea s-a cântat din nou în 1945, cu George Enescu la pupitru.

La vârsta de 32 de ani, Silvestri a fost numit dirijor principal al Filarmonicii, iar în 1947, director. După alți 6 ani a obținut poziția de director artistic al Operei bucureștene și al Orchestrei Simfonice Radio.

Însă în 1958, după ce condusese prima reprezentație românească a operei enesciene Oedipe, Silvestri a părăsit definitiv România. Deși a condus cele mai mari orchestre ale lumii, Silvestri a ales să devină dirijor principal rezident al ansamblului simfonic din orașul englez Bournemouth, pe care l-a transformat într-un ansamblu de renume internațional.

Dirijorul și compozitorul Constantin Silvestri s-a stins din viață într-o zi de 23 februarie, cea a anului 1969, la Londra, și este în aceeași zi, la 48 de ani de la dispariția sa, Interprezul zilei - la Arpeggio, de la ora 10.00. 

Andreea Chiselev