Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Jubilo - Alison Balsom - album în premieră la CD Review pe 6 și 7 februarie.

Publicat: duminică, 5 Februarie 2017 , ora 9.05

Alion Balsom - vedeta trompetei și nu numai  

Declarată în anul 2013 Artistul Anului de revista Gramophone, de trei ori câștigătoare a la Premiului BRITs Classic și de asemenea, de trei ori câștigătoare a Echo Klassik Awards, se poate spune că Alison Balsom se alătură celor mai valoroși dintre ambasadorii muzicii clasice, fiind considerată unul dintre cei mai distinctivi artiști aflați astăzi în circuitul internațional. 

Alison Balsom și-a facut debutul în SUA la televiziune în The Late Show moderat de celebrul David Letterman, o oportunitate pe care doar câțiva artiști din domeniul muzicii clasice au avut-o până acum. În anul 2009 Balsom a fost vedeta concertului de închidere al Festivalului BBC Proms. Este acel moment al prestigiosului eveniment estival care ajunge, se estimează, în casele a peste 200 de milioane de iubitori de muzică, printre care se numără desigur și ascultătorii Radio România Muzical. Și poate că e bine de menționat faptul că Alison Balsom, dincolo de o foarte valoroasă trompetistă, este și aranjor, producator, profesor și nu în ultimul rând un susținător al educației muzicale, temă pe care o argumentează în numeroasele sale prelegeri. Alison Balsom este doctor în muzică al Leicester University și al Anglia Ruskin University dar și Membru de Onoare al Guildhall School of Music and Drama.  

Jubilo - Alison Balsom un album care nu trebuie pus la hibernare

Lansat înaintea Sărbătorilor de Iarnă, albumul Jubilo este, cum scrie revista Gramophone: un album e presărat cu momente minunate, o ofertă rară de sezon, care însă nu trebuie să fie pus la hibernare o dată ce se încheie luna decembrie. Și asta pentru că acest disc are un program oarecum atipic care aduce laolaltă lucrări neașteptat puse sub semnul Crăciunului. Iată de ce, atmosfera, una de sărbătoare, face ca acest album să fie o companie foarte plăcută ascultătorului oricând are nevoie de o muzică frumoasă plină de optimism și seninătate. 

Artista cântă pe o trompeta barocă, fără valve, dar și trompeta modernă. Iată de ce recitalul este variat din punct de vedere timbral. Se adaugă aici culorile Academiei de Muzică Veche condusă de violonistul Pavlo Beznosiuk, orga de la Kings College din Cambridge, căreia îi dă viață Stephen Cleobury cel care dirijează King s College Choir din Cambridge în minunata interpretare a coralului Herz und Mund und Tat und Leben din Cantata BWV 147 de Johann Sebastian Bach. Blîdețea trompetei baroce se potrivește de minune cu semnate de Johann Friedrich Fasch - Concertul în Re Major pentru trompetă și orchestră, Giuseppe Torelli - Suonata con strumenti e tromba G1 sau Arcangelo Corelli - Concerto grosso op. 6 nr. 8 - Concertul de Crăciun, cărora Balsom reușește să le confere o textură luminoasă, deși pentru cei pedanți, este cel puțin curioasă integrarea trompetei în ansamblul de coarde al concerto-ului grosso de Corelli.  

Trompeta modernă cu tonul mai bogat și posibilitățile sale de a adăuga culoarea registrelor inferioare se imbină cu un firesc emoționant în partiturile coralelor semnate de Johann Sebastian Bach

Despre Jubilo Alison Balsom spune despre albumul său ca este o sărbătoarea barocă întreținută de tonul festiv al trompetei alături de orchestră, cor și orgă.  Mai trebuie spus ca lansarea albumului a coincis cu turneul pe care artista la realizat în Germania.

Este o sărbătoare barocă de care vă invit să vă bucurați pe 6 și 7 februarie la CD Review în emisiunea Arpeggio (ora 11.30).


Gabriel Marica