ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Schumann si Mozart cu Dana Borsan - Întâlnire cu...capodopera, 26 ianuarie

Publicat: miercuri, 25 Ianuarie 2017 , ora 13.47

A doua ediție a seriei de "Intâniri sub semnul capodoperelor" care o aduce la microfon pe pianista Dana Borșan ne prilejuiește și rememorarea unor repere deosebite ale carierei acestei muziciene. Mi s-a părut firesc să o rog să vorbească despre doi dintre compozitorii care i-au jalonat - în timp - cartea de vizită.

Incă elevă, Dana Borșan a participat la competiții internaționale și s-a bucurat de apreciere, dar premiul I obținut în 1977 la Zwickau, la Concursul "Schumann" (o dificilă "înfruntare" interpretativă desfășurată chiar în orașul german în care s-a născut celebrul compozitor romantic) i-a deschis perspectiva unei lansări dincolo de hotare... Era în anul I la Conservator...

Dana Borșan mărturisea zâmbind că - poate - dacă acest concurs ar fi avut loc în partea de Vest a Germaniei și nu în fosta RDG, probabil că traseul carierei sale ar fi fost ...puțin diferit!

Imagini pentru Schumann piano contest prize Zwickau

Așadar muzica pentru pian a lui Robert Schumann ilustrată prin ceea ce artista a definit ca "cea mai frumoasă declarație de dragoste încredințată claviaturii": Fantezia în Do major op.17, o amplă și tumultuoasă narațiune pianistică în care suflul liric nu trebuie să lipsească.

A doua propunere din partea Danei Borșan este unul dintre cele 27 de concerte pentru pian de Mozart pe care muziciana le-a înregistrat în compania Orchestrei de Cameră Radio.

Imagini pentru INtegrala Concertelor de Mozart Dana bOrsan

Această integrală discografică produsă de Editura Casa Radio în 2006 a marcat un eveniment aparte, căci nu sunt mulți instrumentiștii care au dus la bun sfârșit un asemenea proiect remarcabil, în stagiunea de concert sau pe disc. Dana Borșan s-a implicat total în acest demers interpretativ, iar acum, peste ani, a căutat - între opusurile mozartiene cele mai dragi ei - unul al cărui ... cronometraj să se "încadreze" în spațiul acestei emisiuni: cel în La Major KV 488 - o "esență a spiritului mozartian".

Întâlnire cu...capodopera, joi, 26 ianuarie, ora 20.00, în reluare sâmbătă, 28 ianuarie, ora 13.05. 

Anca Ioana Andriescu