ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Cvartetul 'BELCEA' și două capodopere camerale schubertiene - emisiunea 'Concerte de 5 stele', marți, 24 ianuarie 2017

Publicat: luni, 23 Ianuarie 2017 , ora 15.48

           Două capodopere camerale de Franz Schubert au figurat pe afișul recitalului Cvartetului de coarde 'BELCEA' în ediția de vara trecută a  Festivalului 'Zilele Internaționale ale Muzicii' din Zeist, Olanda: Cvartetul nr.14 D 810 în re minor, Moartea și fata, și Cvintetul de coarde D 956 în Do major.

     Una dintre cele mai remarcabile partituri din istoria cvaretetelor de coarde, Moartea și fata, este unul dintre pilonii repertoriului de gen, un testament al morții, compus de Schubert în 1824, la scurtă vreme după ce contactase boala care avea să-l răpună peste 4 ani, cvartet publicat posthum, în 1831. Din ultimele luni ale vieții sale, toamna anului 1828, datează Cvintetul de coarde D 956 în Do major. Contemporan cu ultimele trei sonate pentru pian și ciclul de lieduri  Schwanengesang („Cantecul lebedei”), "cvintetul cu violoncel", cum mai este numit, aduce aceeași tonalitate majoră ca Mozart în (Cvintetul nr 3 KV 515) și  Beethoven (Cvintetul op.29), dar în timp ce predecesării săi dublează viola, Schubert optează pentru o instrumentație în care adaugă încă un violoncel, obișnuitei formule a cvartetului:   două viori, violă și violoncel. 

     Belcea Quartet, alcătuit din Corina Belcea - vioara I, Axel Schacher - vioara a II-a, Krzysztof Chorzelski - violă și Antoine Lederlin - violoncel, îi invită pe violoncelistul elvețian Orfeo Mandozzi pentru a interpreta împreună această capodoperă târzie a creației camerale semnate de Franz Schubert: "Este o provocare să redai toată gama de emoții, atât de variată, a acestei lucrări, emoții care trec dintr-una într-alta." spunea primviolonista și fondatoarea ansamblului, Corina Belcea. 

     Belcea Quartet, unul dintre cvartetele de primă mărime din întreaga lume, în Festivalul 'Zilele Internaționale ale Muzicii' din Zeist, Olanda, 18 august 2016: un recial integral Franz Schubert, de ascultat în emisiunea Concerte de 5 stele, marți, 24 ianuarie 2017, de la ora 15,18!

(Cvintetul în Do major de Franz Schubert și în Festivalul Internațional 'George Enescu', ediția 2015: Belcea Quartet și violoncelistul Valentin Erben)Ana Voinescu