Arhivă : Recomandări Înapoi

Ion Ivan Roncea - Interpretul zilei la Radio România Muzical

Publicat: vineri, 20 Ianuarie 2017 , ora 16.23

Harpistul Ion Ivan Roncea, unul dintre cei mai apreciați muzicieni români, împlinește 70 de ani și este Interpretul zilei în cadrul emisiunii Arpeggio - marți, 24 ianuarie 2017.

A absolvit în 1971 Universitatea Națională de Muzică din București și s-a remarcat ca solist alături de Orchestrele Filarmonice din țară, dar și prin numeroase recitaluri primite cu entuziasm de criticii de specitalitate și de public.

Ion Ivan Roncea a colaborat cu mari dirijori precum Sergiu Celibidache, Seiji Ozawa, Ghenady Rodjetsvensky, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Emil Simon, Ion Marin și cu interpreți printre care se numără Wolfgang Schulz, Toke Lund-Christiansen, Pierre-Yves Artaud, Ion Bogdan Ștefănescu, Aurelian Octav Popa, Dan Grigore, Ștefan Ruha, Martin Haselbock, Marin Cazacu. A apărut ca solist în Festivalul "George Enescu" și, peste hotare, în Festivaluri din Salzburg, Viena, Maastricht, Cardiff, Budapesta, Belgrad și în Congresele Mondiale de Harpă din Olanda, Israel, Austria, Franța și Cehia.

Pentru această rubrică dedicată harpistului Ion Ivan Roncea am ales din catalogul înregistrărilor acestuia lucrări de pe un disc apărut la casa Arte Nova din Germania. Este vorba despre Concertul pentru flaut și harpă în Do major de Wolfgang Amadeus Mozart (la flaut - Constantin Tălmaciu), Sonata în do minor pentru harpă solo de Jan Ladislav Dussek și Concertul pentru flaut și orchestră de François Adrien Boieldieu. Discul a fost înregstrat alături de Orchestra Europa Symphony și dirijorul Wolfgang Gröhs.


Ion Ivan-Roncea este membru al Asociației Internaționale a Harpiștilor și al Congresului Mondial de Harpă, din al cărui Directorat a facut parte între anii 1985 si 1990. A obținut titlul de Doctor în muzică în 2009 și este Director Fondator al Festivalului de Harpă București - în octombrie 2007 a organizat primul festival și prima expoziție de harpe din România, iar în 2016 a avut loc ediția a II-a.

Despre alte importantele realizări ale carierei, proiecte actuale și activitatea pedagogică – pentru că aceasta este o altă latură remarcabilă a activității acestui muzician, l-am rugat pe Ion Ivan Roncea să ne vorbească într-un interviu pe care vi-l voi oferi pe parcursul rubricii.

Cu și despre Ion Ivan Roncea - marți, 24 ianuarie, de la ora 10.00.

Andreea Chiselev