ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Trevor Pinnock - 70 de ani - Interpretul zilei la Radio România Muzical

Publicat: joi, 15 Decembrie 2016 , ora 12.05

S-a născut la Canterbury pe 16 decembrie 1946 și este recunoscut pe plan internațional ca unul dintre primii artiști care s-au preocupat de aducerea în prim plan a "muzicii vechi", interpretată pe instrumente istorice. Este vorba despre clavecinistul și dirijorul Trevor Pinnock.  Alături de orchestra sa, "The English Concert", pe care a fondat-o în 1972, muzicianul care împlinește astăzi 70 de ani a fost aplaudat pe marile scene ale lumii. În prezent, își împarte cu succes timpul între dirijat, cariera solistică, muzica de cameră și proiectele educaționale.

Realizează frecvent turnee cu de pianista Maria João Pires și ansamblul Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, alături de care publicul bucureștean a avut ocazia de a îl asculta în ediția 2015 a Festivalului Internațional "George Enescu" dar și în compania flautistului Emmanuel Pahud și ansamblului Kammerakademie Potsdam.

Printre angajamentele lui Trevor Pinnock din 2016 s-au numărat apariții cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Orchestra Regală Concertgebouw Amsterdam, Orchestra Mozarteum din Salzburg și Deutsches Symphonie-Orchester Berlin. Iar ziua sa de naștere o va petrece astăzi tot pe scenă, la Wigmore Hall din Londra, unde concertul pe care îl dirijează este dedicat chiar acestei aniversări.

La Radio România Muzical, vineri, 16 decembrie, în cadrul emisiunii Arpeggio, îl ascultați pe Trevor Pinnock alături de ansamblul The English Concert în lucrări de Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi și Johann Sebastian Bach, de la ora 10.00.

Andreea Chiselev