Arhivă : Recomandări Înapoi

Pianista Raluca Știrbăț - Interpreta zilei la Radio România Muzical

Publicat: miercuri, 14 Decembrie 2016 , ora 12.45

“Interpretul ideal”, așa cum o considera Valentin Timaru, pianista Raluca Știrbăț s-a născut la Iași. La vârsta de șase ani a început studiul pianului, la Liceul de Artă Octav Băncilă din orașul natal, iar la 10 ani a debutat pe scena Filarmonicii Moldova din Iași sub bagheta lui Ion Baciu. Dupa un an de studiu la Academia de Muzică George Enescu, a fost admisă cu punctaj maxim la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, la clasa profesorului Jürg von Vintschger.

Raluca Știrbăț este câștigătoarea premiilor I la numeroase concursuri și festivaluri naționale și internaționale: Sanremo Classico și Stefano Marizza – Trieste (Italia), Virtuosi per musica di pianoforte – Cehia, marele trofeu Lira de aur al concursului Ciprian Porumbescu. Imprimările ei au fost difuzate de posturi de radio din Austria, Elveția, Italia, Ungaria, Bulgaria, Turcia, Maroc și, desigur, la Radio România Muzical.

Raluca Știrbăț este un promotor pasionat al creației enesciene. În 2011, la 130 de ani de la nașterea marelui muzician român, a lansat la casa de discuri Gramola din Viena un album solo cu lucrări de Enescu, Silvestri, Constantinescu și Rahmaninov (semnalat de presa de specialitate ca apariție “eveniment”), iar în luna august a aceluiași an a înființat la Viena Societatea Internațională George Enescu. De asemenea, pianista este activă și în domeniul cercetării muzicologice. Teza de doctorat a Ralucăi Știrbăț are ca temă creația pentru pian a lui George Enescu.

Tot Raluca Știrbăț este inițiatoarea campaniei internaționale de salvare a casei Enescu din Mihăileni, județul Botoșani. Pentru meritele artistice excepționale și pentru angajamentul social, Ministerul de Interne al Austriei i-a acordat în martie 2013 titlul de „Mesager al integrării”, iar Fundația Pro Patrimonio statutul de Membru de onoare.

În toamna anului 2015 a apărut la casa Hanssler Classic albumul semnat de Raluca Știrbăț cu integrala lucrărilor pentru pian solo de George Enescu – acesta a fost desemnat de ascultătorii Radio România Muzical pe primul loc în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2015" derulată pe site-ul nostru.

Iar în luna noiembrie, la Editura Grafoart din București a apărut, cu sprijinul Ministerului Culturii, primul volum dintre cele două dedicate operei pianistice a lui George Enescu în integralitatea ei, inițiatoare și coordonatoare a proiectului fiind Raluca Știrbăț.

O activitate impresionantă, pe care o vom sublinia în rubrica dedicată Ralucăi Știrbăț – Interpreta zilei la Radio România Muzical, joi, 15 decembrie 2016, de la ora 10.00, în cadrul emisiunii Arpeggio – cu lucrări din creația lui George Enescu și nu numai. 

Andreea Chiselev