ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Rudolf Buchbinder interpretând Concertele nr 1 și 2 pentru pian de Johannes Brahms

Publicat: duminică, 11 Decembrie 2016 , ora 10.00

Rudolf Buchbinder 70 de ani

Pe 1 decembrie marele pianist austriac a îmlinit 70 de ani și a fost și este onorat în cele mai importante săli de concerte din lume, dintre care amintesc Carnegie Hall din New York, Suntory Hall din Tokio sau Sala de Concerte a Orchestrei Filarmonicii din Berlin. Albumul concertelor de Brahms păstrează în memorie înregistrările concertelor pe care pianistul le-a susținut în Sala de Aur de la Musikverein din capitala Austriei, alături de Orchestra Filarmonicii din Viena sub bagheta lui Zubin Mehta.

Și pentru că am amintit celebra Sală de Aur de la Musikverein și Orchestra Filarmonicii din Viena, chiar pe 1 decembrie 2016, la concertul aniversar organizat ca omagiu pentru întreaga sa activitate, lui Rudolf Buchbinder i s-a conferit titlui de Membru de Onoare al prestigioasei Filarmonici din Viena. În acea seară memorabilă pianistul a fost solistul Concertului nr 5 "Imperialul" pentru pian de Beethoven acompaniat de Orchestra Filarmonici vieneze dirijată de Tugan Sokhiev.

Nu în fiecare zi ai șansa să asculți Brahms interpretat aproape de perfecțiune.

Acestea sunt cuvintele cu care publicația Kurier a titrat cronica evenimentului în care Rudolf Buchbinder a interpretat Concertele nr 1 și 2 de Johannes Brahms în compania Orchestrei Filarmonicii din Viena, dirijată de prietenul său de o viață, maestrul Zubin Mehta. Aceste înregistrări sunt păstrate, cum spuneam pe albumul eveniment lansat pe 14 octombrie de Sony Classical. Spun că este un album eveniment pentru că, dincolo de aniversarea căreia i-a fost dedicat, el dezvăluie, un dialog artistic intim ce creat între doi artiști ce se cunosc foarte bine. Dincolo de asta, renumitul ansamblu al Filarmonicii din Viena, este orchestra cu care Rudolf Buchbinder a colaborat pe parcursul mai multor decenii și s-a bucurat de unele dintre cele mai mari reușite ale carierei sale.

Pianistul spune: Ascultând Brahms, cei mai mulți oameni ajung la concluzia că muzica lui este incredibil de dificilă și de complexă. Uneori e nevoie de o viață întreagă pentru a deveni intim cu lumea de sunete a lui Brahms și de multă maturite, care îți oferă o nouă libertate ca interpret.

Într-adevăr concertele pentru pian de Brahms sunt lucrări care cer solistului o gamă largă de nuanțe rafinate și înalte aptitudini tehnice, ambele încântător rezolvate de Rudolf Buchbinder. Este o interpretarea demnă de luat în seamă în privința acestor partituri. Rămâne totuși întrebarea, mai ales pentru colecționarii înregistrărilor lucrărilor lui Brahms, dacă se pot compara aceaste interpretări cu remarcabilele versiuni realizate de Buchbinder împreună cu Nikolaus Harnoncourt la pupitrul Orchestrei Concertgebouw din Amsterdam.

Vă las pe dumneavoastră să alegeți, nu înainte de a asculta în premieră la CD Review (12,15) aceste înregistrări live pe 12 și 13 decembrie.

Gabriel Marica