Arhivă : Recomandări Înapoi

Oboistul Marcel Ponseele - invitat la Poveștilor de succes ale muzicii

Publicat: joi, 8 Decembrie 2016 , ora 16.46

Cel mai strălucit oboist din lume - cu o asemenea caracterizare din partea dirijorului Philippe Herreweghe, orice alte considerații ale noastre asupra lui Marcel Ponseele devin inutile. Artistul belgian este unul dintre cei mai respectați oboiști de pe scena de concert actuală, care și-a construit cariera în perimetrul muzicii vechi. Este invitat la cele mai importante festivaluri de profil, în recitaluri solistice sau împreună cu ansamblul pe care l-a fondat, numit Il Gardellino.

Născut în 1957 și format la conservatoarele belgiene, Marcel Ponseele s-a orientat din studenție către oboiul baroc, un instrument extrem de interesant, cu un repertoriu pe măsură. Traseul muzical al lui Marcel Ponseele a fost jalonat de colaborări cu artiști de același calibru; evident Philippe Herreweghe este unul dintre ei și i se alătură frații Kuiijken și clavecinistul Ton Koopman.Deși îl consideră pe Bach o culme muzicală de neatins, repertoriul lui Ponseele este mult mai variat și cuprinde atât creații baroce, semnate de Telemann, Vivaldi, Handel, Janitsch sau Graun, cât și lucrări clasice.

Și un alt element deosebit de interesant: Marcel Ponseele nu este doar interpret, ci și constructor de instrumente. Am putut admira o colecție extrem de interesantă de oboaie ce-i poartă semnătura, în cadrul unei demonstrații de virtuozitate și de știință muzicală ce a deschis, în prima zi a lunii noiembrie 2016, Festivalul de muzică veche de la București, unul dintre cele mai importante evenimente de gen din sud-estul Europei, devenit în 2015 membru al rețelei europene de muzică veche. Datorită acestui Festival și organizatorilor săi, Laurențiu Constantin și Raluca Enea, am avut prilejul de a sta de vorbă despre tot ceea ce v-am spus până acum cu maestrul Marcel Ponseele, o prezență pe cât de modestă, pe atât de interesantă și de captivantă.

Prima parte a interviului pe care ni l-a acordat, pentru Povestile de succes ale muzicii, o puteți asculta duminică, 11 decembrie, de la ora 10.00, urmând ca cea de-a doua parte sa fie difuzată săptămâna următoare.

Monica Isacescu