ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Evenimentele Concursului Internațional George Enescu – 2016, Concertele RRM

Publicat: vineri, 2 Decembrie 2016 , ora 12.08

Seria de recitaluri înscrise în cadrul Concursului Internațional "George Enescu" - ediția 2016 a adus, pe scena Ateneului Român, pe câțiva membrii ai juriului - nume consacrate ale scenei mondiale și pe câștigătorii competiției din 2014.

O seară încărcată de muzică din vremea lui Enescu, un repertoriu destul de pretențios, adresat unui public cunoscător." - astfel a fost catalogat recitalul din 18 septembrie 2016. O seară susținută de Ștefan Tarara - câștigătorul premiului I al precedentei ediții a Concursul internațional "George Enescu" - secțiunea vioară.

În 2007, Ștefan Tarara a fost cel mai tânăr solist care a concertat vreodată cu Orchestra Națională a Chinei, fiind primit de publicul din Beijing cu mare entuziasm. Violonistul de origine română născut în Germania a fost în perioada 2010 - 2015 concertmaestrul Orchestrei Filarmonicii din Mannheim, iar din 2012, încă de la înființarea ansamblului Hulencourt Soloists Chamber Orchestra, solist și concertmaestru.

Violonistului i s-a alăturat pe scenă în 18 septembrie 2016 soția sa, pianista Lora Evelin Vakova - Tarara, o muziciană sensibilă, absolventă a Academiei Naționale de Muzică "Dobrin Petrov" și a unui program de master, la clasa profesorului Eckart Heiligers, la Universitatea de Arte din Zurich. Evelin Vakova Tarara a câștigat și distincția pentru cel mai bun acompaniator în concursul Enescu 2014.

Despre Lora și Ștefan Tarara se spune că "sunt doi artiști pasionați ale căror interpretări fuzionează, lăsându-se impregnate de energie și culoare." Cei doi muzicieni se completează unul pe celălat, lucru care s-a simțit și în programul prezentat sub cupola Ateneului Român.

Un "programul neconvențional" - și-a autodefinit Ștefan Tarara recitalul alcătuit din lucrări de Bela Bartok, Serghei Prokofiev, Benjamin Britten și George Enescu. "Expresiv, frumos, variat și nu de prea multe ori interpretat" - a apreciat, la rândul său pianista Lora Evelin Vakova - Tarara, programul oferit publicului. Cât despre predilecția cuplului Tarara pentru muzica lui George Enescu, ce a determinat includerea Sonatei pentru vioară, nr.3 op.25 în primul album al duo-ului, "The Sound of the Twenties" lansat în 2015 și înregistrarea celui mai recent album - "Childhood Impressions", comentariile cronicarilor sunt dintre cele mai elogioase: "Duo-ul Tarara recreează culoarea ideilor din operele lui Enescu și sugerează conturul atmosferei visate de marele compozitor printr-o frazare încântătoare. Grația sunetelor în tonuri eclantante ce se ondulează și se rotesc învăluie auditoriul."

Vă puteți convinge și dumneavoastră, ascultându-i pe violonistul Ștefan Tarara și pianista Lora Evelin Vakova - Tarara la Concertele Radio România Muzical din 6 decembrie 2016, ora 19.30.

Jeanine Costache