Arhivă : Recomandări Înapoi

Violonistul Liviu Prunaru, de la Bach la Ysaÿe – emisiunea 'Concerte de 5 stele'

Publicat: marți, 29 Noiembrie 2016 , ora 12.14

Unul dintre cele mai sonore nume de violoniști români ai scenei de astăzi, Liviu Prunaru, a figurat în concertul de deschidere a ediției de anul acesta a Festivalului Internațional "J.S. Bach" din Chișinău, în 27 martie, la Sala cu Orgă din capitala Republicii Modova. Este cea de-a șasea ediție a acestui festival programat în jurul zilei de naștere a marelui compozitor german din era barocului muzical, 31 martie. Anul acesta au avut loc 4 concerte, între 27 martie și 2 aprilie, cu artiști invitați din România, Italia, Ucraina, Germania, Spania, Rusia și, bineînțeles, Republica Moldova.

       Sub titlul "DE LA BACH LA YSAŸE", evenimentul de deschidere, susținut de Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova sub bagheta lui Cristian Florea, i-a avut ca soliști pe Liviu Prunaru, concertmaistru al celei mai bine cotate orchestre simfonice din lume, Royal Concertgebouw Amsterdam și soția sa, violonista de origine rusă Valentina Svyatlovskaya, membră a aceleiași orchestre olandeze. Departe de a suna drept un 'duel al viorilor', cele două prețioase instrumente (un Stradivarius "Pachoud" din 1694 respectiv un Guarneri "Maria Theresia"din 1676) au pus virtuozitatea în slujba armoniei - un dialog sensibil, echilibrat, rafinat, de la partitura Dublului Concert BWV 1043 în re minor de Johann Sebastian Bach la Poemul op.26 pentru două viori și orchestră "Amitié" compus de Eugène Ysaÿe și prezentat în aranjamentul pentru orchestră de coarde realizat de Dan Dediu. Este o versiune pentru două viori și ansamblu de coarde în care publicul din România i-a aplaudat pe cei doi violoniști și la Sala Radio și la Ateneul Român, în cadrul ediției 2015 a Festivalului Internațional "George Enescu".


         În același concert de deschidere a Festivalulul "J.S. Bach" din Chișinău, în 27 martie, la Sala cu Orgă din Chișinău au concertat și doi artiști moldoveni în opusuri bachiene: organista Anna Strezeva într-un aranjament realizat de Cristian Florea după Toccata și fuga BWV 565 în re minor și tânărul flautist Ion Negură, solist al Suitei a II-a BWV 1067 în si minor - un program de ascultat integral de 1 decembrie, Ziua României, în emisiunea "Concerte de 5 stele" de la ora 15,30.


Ana Voinescu