ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Heinrich Schiff împlinește 65 de ani și este Interpretul zilei la Radio România Muzical!

Publicat: joi, 17 Noiembrie 2016 , ora 22.07

Violoncelistul și dirijorul austriac Heinrich Schiff împlinește, pe 18 noiembrie, 65 de ani. A început să studieze pianul la 6 ani, iar la 10 ani, violoncelul, iar un rol important în formarea sa l-a avut violoncelistul și profesorul André Navarra. În 1971, la vârsta de 20 de ani, Heinrich Schiff debuta la Viena și Londra. A cântat de-a lungul impresionantei sale cariere alături de mari orchestre ale lumii și maeștri dirijori precum Bernard Haitink, Sergiu Celibidache, Colin Davis, Christoph von Dohnányi, Esa-Pekka Salonen, Kurt Masur, Giuseppe Sinopoli și Claudio Abbado.

Studia în paralel dirijatul cu marele Hans Swarowsky, debutând în 1986 și conducând de atunci ansambluri printre care se numără Filarmonica din Los Angeles, Orchestra of the Age of Enlightenment, Filarmonicile din Rotterdam și Oslo, Orchestra Tonhalle din Zürich și Orchestra Philharmonia din Londra.

Printre înregistrările devenite de referință ale violoncelistului Heinrich Schiff se numără Suitele pentru violoncel solo de Johann Sebastian Bach, Concertele de Șostakovich înregistrate cu fiul compozitorului, Maxim, la pupitrul dirijoral, Dublul Concert de Brahms alături de violonistul Frank Peter Zimmermann. Heinrich Schiff a înregistrat toate lucrările majore ale repertoriului pentru violoncel, precum și lucrări de secol 20 și ale unor compozitori contemporani.

În 1996, Heinrich Schiff a fost desemnat dirijor principal al Colegiului Muzical din Winterthur, în 1998 a devenit dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Stuttgart iar din 2005 a fost dirijor șef al Orchestrei de Cameră din Viena, poziție la care a renunțat în 2008 din motive de sănătate.

Pentru rubrica Interpretul zilei din 18 noiembrie, am ales cu Heinrich Schiff solist două lucrări pentru violoncel și orchestră scrise în aceeași tonalitate: Concertul nr.2 op.50 de Vieuxtemps și Concertul op.104 de Dvorak. De la ora 10.00, la Arpeggio!

Andreea Chiselev