ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Cristian Mandeal și o capodoperă enesciană, în cuvinte și sunete

Publicat: marți, 15 Noiembrie 2016 , ora 14.48

Întrebat ce îi sugerează noțiunea de "Capodoperă" în universul creației muzicale, maestrul Cristian Mandeal a răspuns: este vorba despre... un unicat. În general, capodoperele din istoria muzicii au fost unicate: momente creatoare irepetabile și incomparabile...

Pentru cei aflați în sală, fiecare concert reprezintă, de fapt, un unicat în plan interpretativ, în memoria publicului dar și în trăirea celor de pe scenă... Iar bagheta lui Cristian Mandeal a conturat mereu asemenea evenimente pregnante. Și din "recolta" înregistrărilor acestei personalități dirijorale este greu de ales un titlu sau două... Selecția a aparținut muzicianului: George Enescu - Simfonia a III-a pentru prima sa "Întâlnire" la Radio România Muzical cu marile opusuri ale literaturii simfonice.

Succint în cuvinte și elocvent în imaginile expresive, Cristian Mandeal ne dirijează spre cunoașterea, spre înțelegerea și prețuirea componisticii enesciene a perioadei de maturitate.

Chiar și sub semnul unei splendide după-amiezi de toamnă bucureșteană - așa cum a fost cea pe care maestrul Cristian Mandeal a oferit-o cu generozitate microfonului, pentru a realiza seria "Întâlnirilor" sale sub acest generic la Radio România Muzical - muzicianul ne-a convins, încă o dată, că... "întâia, mai presus de toate, e.... Muzica". Dincolo de metafora lui Verlaine, litera și spiritul partiturii îți descoperă, cu adevărat, dimensiunile capodoperelor muzicale...

Cristian Mandeal vorbind despre Simfonia a III-a de George Enescu și dirijând-o, la conducerea Filarmonicii bucureștene. Întâlnirile sub semnul capodoperei - joi 17 noiembrie, de la ora 20.00 și, în reluare, sâmbătă 19 noiembrie, de la ora 13.05.


Anca Ioana Andriescu