Arhivă : Recomandări Înapoi

La mulți ani, Daniel Barenboim - 74 de ani

Publicat: luni, 14 Noiembrie 2016 , ora 17.24

"Pentru mine muzica nu este o profesie, ci un mod de viață. Să te scufunzi în ea, să te concentrezi pe deplin asupra ei, este o condiție sine qua non pentru orice muzician. Sigur, toată viața am făcut cu plăcere multe alte lucruri, dar, cumva, muzica m-a însoțit mereu". (Daniel Barenboim)

Daniel Barenboim s-a născut la Buenos Aires în 1942, într-o veche familie evreiască de origine rusă, ambii părinți fiind profesori de muzică. Primele lecții de pian i-au fost oferite la 5 ani de mama sa, apoi a început să studieze cu tatăl, ce avea să-i rămână unicul profesor. În 1952 a emigrat cu familia în Israel. Debutase deja ca pianist la Buenos Aires, când avea 7 ani. Doi ani mai târziu, părinții l-au dus la Salzburg pentru a participa la cursurile de dirijat ale lui Igor Markevitch. Acolo l-a cunoscut și pe marele Wilhelm Furtwängler, care avea să îi scrie o recomandare în care menționa că "Daniel Barenboim, în vârstă de 11 ani, este un fenomen". Acea scrisoare avea să îi deschidă multe uși, după cum a menționat el însuși. În 1955, Daniel Barenboim a studiat armonie și compoziție cu Nadia Boulanger la Paris.

Pas cu pas, cariera sa a devenit de mare succes - în anii 60 cânta deja în Europa, Statele Unite, America de Sud și Australia și tot de atunci a început și importanta sa carieră dirijorală. În 1967, Daniel Barenboim s-a căsătorit cu renumita violoncelistă Jaqueline du Pré, care s-a stins din viață 10 ani mai târziu, iar în 1988, Barenboim s-a recăsătorit cu pianista Elena Bașkirova.

Între 1975-1988, Daniel Barenboim a fost dirijor principal și director muzical al Orchestrei din Paris, în perioada 1991-2006 a fost director muzical al Orchestrei Simfonice din Chicago, unde a fost desemnat dirijor de onoare pe viață, iar în 1992 a devenit director general muzical al Operei de Stat din Berlin, unde a deținut, timp de 10 ani, și funcția de director artistic. Tot la Berlin, una dintre importantele colaborări ale lui Barenboim este cea cu Staatskapelle, unde a fost ales, în anul 2000, dirijor șef pe viață. Din 2007 a început o strânsă colaborare cu Teatrul Scala din Milano, iar din 2011 este și director muzical al acestui teatru de operă.


Andreea Chiselev