ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Joujoux - albumul semnat de pianista Maria Răduțu în premieră la CD Review în 10 și 11 noiembrie

Publicat: miercuri, 9 Noiembrie 2016 , ora 12.46

Un muzician cu un profil special

Maria Răduțu s-a născut în 1984 la București. A urmat studiile Liceului de muzică George Enescu, unde s-a evidențiat foarte repede. Apoi și-a dezvoltat abilitățile muzicale și pianistice sub tutela lui Stefan Vladar și Stefan Arnold la Universitatea de Muzică din Viena.

Activitatea muzicală a Mariei Răduțu include concerte la Musikverein, Konzerthaus și Staatsoper din Viena, Sala Gaveau din Paris, Auditorio Nacional din Madrid, precum și puncte culturale din Asia, pe care le-a atins împreună cu Orchestra Simfonică Radio din Viena.

Privind îndeaproape biografia Mariei Răduțu, veți vedea profilul unui muzician special: pianist clasic în concerte și recitaluri, dar și un muzician avangardist atunci se află pe scenă împreună cu New Piano Trio, abordând programe îndrăznețe ce trec dincolo de granițele genurilor clasice. Împreună cu Florian Willeitner și Ivan Turkalj, ceilalți componenți ai New Piano Trio, Maria Răduțu a lansat în 2016 un prim album, ce poartă numele formației (NP3). Și tot legat de discografia pianistei, este de menționat colaborarea cu emblema Universal Music pentru albumul conceptual Insomnia realizat la celebrul Porgy & Bess Club din Viena.

">Trebuie să vă mai spun că pianista are o activitate artistică laborioasă. Și subliniez aici doar implicarea în proiectul pe care l-a lansat, cu scopul de a oferi ateliere și concerte pentru și cu tinerii artiști refugiați, dar și la faptul că în ianuarie 2017 ea va debuta în SUA, la Las Vegas, împreună cu Orchestra Simfonică a Californiei.

Joujoux

Pe albumul său de debut din 2013, intitulat Joujoux, Maria Răduțu propune o călătorie muzicală prin diferite locații și stiluri europene având ca repere semnăturile componistice ale lui Frederic Chopin, Franz Liszt, Maurice Ravel, Bella Bartok, Arnold Schonberg și Georg Ligetti. În miezul albumului se află, Mihail Jora cu miniaturile sale JouJoux pour ma dame op 7. Este dacă vreți, o mărturie a faptului că Maria Răduțu, artist stabilit în străinătate, n-a uitat de unde a plecat.

Are o catifea în clape cu totul specială această pianistă, dincolo de tehnica bine stăpânită. Discursul ei chopenian este credibil, deși parcă mai jucăuș și mai năzdrăvan decât ni-l imaginăm de obicei pe romanticul polonez. În general Maria Răduțu strălucește pe acest album și oferă o întreagă paletă de culori sonore. Este un disc plăcut de ascultat de la un capăt la altul. Pianista are abilitatea de a se adapta discursului creatorilor aleși pentru programul său, de la voluptatea romantică a lui Chopin și Liszt, la minimalismul expresiei lui Schonberg, de pildă. Totuși există o amprentă personală ușor de sesizat, care impune semnătura interpretativă a Mariei Răduțu.

Iată în puține cuvinte argumentele pentru care vă invit să ascultați selecțiuni în premieră de pe acest album, la CD Review (12,15), pe 10 și 11 noiembrie.

Gabriel Marica