Arhivă : Recomandări Înapoi

Aniversare Gwyneth Jones - 80 la 'Opera și vedetele ei', 7 noiembrie

Publicat: vineri, 4 Noiembrie 2016 , ora 11.34

O artistă desăvârșită, o actriță implicată emoțional, o cântăreață cu un control total asupra vocii - s-a spus despre Gwyneth Jones, soprana care aniversează astăzi, 7 noiembrie 2016, opt decenii de viață.

Cântăreața scoțiană a abordat mai întâi rolurile de mezzosoprană, debutând în 1962 la Opera din Zurich cu Orfeu din opera "Orfeu și Euridice" de Gluck. Exersându-și și registrul acut, Gwyneth Jones s-a îndreptat și către repertoriul sopranelor dramatice pe care l-a abordat cu Amelia din opera verdiană "Bal mascat". În 1964, Gwyneth Jones era deja preferată de Opera Covent Garden din Londra, devenind o invitată obișnuită în roluri precum: Leonora din opera "Trubadurul" și Aida din opera cu același titlu de Verdi, Donna Anna din "Don Giovanni" de Mozart și Cio-Cio-San din "Madama Butterfly" de Puccini.

Gwyneth Jones a cucerit și publicul Festivalului de la Bayreuth încă de la debutul din 1966, când a interpretat rolul Sieglinde din opera "Walkyria". În festivalul dedicat creațiilor wagneriene, Gwyneth Jones a fost invitată an de an, timp de aproape un deceniu și jumătate. În Festivalul Bayreuth, a dat viață eroinelor: Eva din "Maeștri cântăreți din Nurnberg", Kundry din "Parsifal", Elisabeta și Venus din "Tannhauser", Senta din "Olandezul zburator" și Brünnhilde din ciclul "Inelul Nibelungului", în cinci ediții consecutive. Le-a dat glas personajelor wagneriene și la Opera Covent Garden din Londra sau Opera Metropolitan din New York, fiind și protagonistă în câteva versiuni discografice.

La rubrica "Opera și vedetele ei" o veți ascultați pe Gwyneth Jones interpretând Wagner: în Senta din opera "Olandezul zburator", rol cu care și-a încheiat, în 1972, seria evoluțiilor sale în Festivalul de la Bayreuth și în Elsa din "Lohengrin"

Luni, 7 noiembrie 2016, ora 11.00, "Opera și vedetele ei" la Arpeggio.


Jeanine Costache