Arhivă : Recomandări Înapoi

Oratoriul Creațiunea de Haydn la 'Scena europeană' - 9 noiembrie

Publicat: vineri, 4 Noiembrie 2016 , ora 8.58

Ultimii zece ani din viața lui Haydn sunt marcați de crearea marilor sale oratorii: Missa in tempore belli (1796), Anotimpurile (1802) și, mai presus de toate, Creațiunea (1798).

După ce a ascultat Messiah de Handel, Haydn a hotărât să scrie o lucrare de proporții monumentale, care să descrie primii zori ai omenirii așa cum sunt ei ilustrați în Geneză. Vorbind despre momentul deciziei sale de a se apropia de acest subiect, compozitorul mărturisea: "O voce lăuntrică mi-a șoptit: Sunt atât de puțini oameni fericiți sau mulțumiți în această lume; poate că strădania ta va aduce pacea și liniștea tuturor celor încovoiați de griji și împovărați de ziua de mâine."

Oratoriul Creațiunea are la bază textul biblic și "Paradisul pierdut" de John Milton, o capodoperă care ne poartă pas cu pas de-a lungul celor șapte zile ale creației. Pe parcursul celor aproape două ore de muzică și text, auditoriul este pus în fața măreției universului și a atotputerniciei dumnezeiești. Elaborarea capodoperei haydniene a durat doi ani, iar premiera a avut loc la 19 aprilie 1798, la Palatul Shwarzenberg din Viena. Haydn dirija o orchestră de 180 de oameni - uriașă, la standardele de atunci - spre comparație, orchestra sa de la Eszterháza număra în zilele bune 40 de oameni.

Miercuri 9 noiembrie, la Radio România Muzical - de la ora 21,15 în cadrul emisiunii dedicate concertelor derulate pe scenele europene, vă invit să ascultați sonoritățile acestei grandioase lucrări vocal-simfonice: "Creațiunea" de Joseph Haydn, interpretată de Corul Radiodifuziunii Bavareze și Orchestra de cameră a Europei. Dirijor Yannick Nézet Séguin. Soliști: soprana Hanna-Elisabeth-Müller, tenorul Werner Güra, basul Gerald Finley.

Și asta nu este tot... în cea de-a doua parte a emisiunii poposim în ambianța locului unde "papà" Haydn și-a petrecut aproape 25 de ani de viață - Palatul Eszterháza - Noul Versailles european, cum mai este numit, unde Duo-ul "Dialogues" - alcătuit din flautista Noémi Györi și chitarista Katalin Kolai - a oferit publicului prezent în 16 iulie anul acesta opusuri semnate Mauro Giuliani și Wolfgang Amadeus Mozart.

Scena europeană, miercuri, 9 noiembrie 2016, ora 21.15

Mihai Stănescu