ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Portret aniversar: Dmitri Kitaenko 75 - 'Concerte de 5 stele', 4 noiembrie

Publicat: marți, 1 Noiembrie 2016 , ora 16.41

Orchestra Gewandhaus din Leipzig l-a celebrat pe dirijorul rus Dmitri Kitaenko la împlinirea vârstei de 75 de ani, printr-un concert special Prokofiev-Ceaikovski, în seria Grosses Concert - o colaborare de decenii îl leagă pe Dmitri Kitaenko, unul dintre incontestabilii lideri ruși ai baghetei, de vechea Orchestră din Leipzig.

Dirijor format la Leningrad și Moscova, Dmitri Kitaenko s-a perfecționat la Viena cu marele Hans Swarowki. Talentul tânărului rus s-a făcut remarcat cu adevărat în 1969, odată cu câștigarea primei ediții a Concursului de dirijat al Fundației Herbert von Karajan din Berlin: "Este un phenomenon cu totul ieșit din comun, unul dintre primii cinci sau sașe cei mai buni dirijor ai lumii!" îl caracteriza legendarul dirijor al Filarmonicii din Berlin pe mai tânărul său coleg de breaslă.

Image result for kitajenko karajan

Dmitri Kitaenko a urmat o carieră briliantă în care timp de 14 ani a fost director muzical al Orchestrei Filarmonice din Moscova, pentru ca după 1990 să părăsească fosta Uniune Sovietică pentru a conduce, din poziția de dirijor principal, Orchestra Filarmonică din Bergen (1990-1998), Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Frankfurt (1990-1996) și Orchestra Radiodifuziunii Sudcoreene (1999-2004).

La București, maestrul rus a fost distins cu ordinul "Meritul Cultural" în cadrul ediției din 2009 a Festivalului Internațional "George Enescu", în care a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Filarmonice Radio-France în două seri consecutive care au inclus în program și Capriciul Român pentru vioară și orchestră de George Enescu avându-l solist pe Remus Azoiței.

Vara trecută, Dmitri Kitaenko a împlinit 75 de ani, prilej cu care casa de discuri Melodia a lansat o antologie discografică în 6 CD-uri, set care include înregistrări de studio sau din concert din perioada 1975 - 1987 alături de cele două mari orchestre moscovite: Orchestra Societății Filarmonice și Orchestra Simfonică Academică de Stat a fostei Uniuni Sovietice, în prezent Orchestra "Evgeny Svetlanov".
Un concet aniversar "Dmitri Kitaenko 75" l-a adus pe maestrul rus pe scena Orchestrei Gewandhaus din Leipzig în 30 octombrie 2015: două opusuri ruse în program, Simfonia concertantă op.125 în mi minor pentru violoncel și orchestră de Sergei Prokofiev cu Daniel Müller-Schott, solist, și Simfonia a V-a op. 64 în mi minor de Piotr Ilici Ceaikovski - de ascultat integral în emisiunea "Concerte de 5 stele", Vineri, 4 noiembrie 2016, de la ora 15,30!

Ana Voinescu