Arhivă : Recomandări Înapoi

Dirijorul Giuseppe Sinopoli - Interpretul zilei la Radio România Muzical, în 2 noiembrie

Publicat: luni, 31 Octombrie 2016 , ora 12.41

Giuseppe Sinopoli, dirijorul italian recunoscut pentru ineditul interpretărilor sale, stins din viață în 2001 după ce s-a prăbușit de pe podium în timpul unei reprezentații cu Aida de Verdi la Deutsche Oper din Berlin, ar fi împlinit astăzi 70 de ani.

Una dintre cele mai interesante și controversate personalități muzicale ale generației sale, Giuseppe Sinopoli prefera să facă referire la latura filozofică atunci când vorbea despre muzică. Pentru expansivitatea interpretărilor sale și stilul dirijoral visceral, a fost comparat cu Leonard Bernstein.

"Cred că a discuta despre psihologie este mai bine pentru oameni decât a discuta despre spiritualitate. Dacă vorbește despre spiritualitate, nimeni nu înțelege, sau poate se înțelege greșit. Dar când aduc în discuție psihologia, nu ma refer la sensul modern, științific, ci la vechiul înțeles al termenului - latura sufletească, spirituală. Nu dirijez ceeva ce nu este o manifestare a problemelor existențiale ale vieții", spunea Giuseppe Sinopoli.

S-a născut la Veneția pe 2 noiembrie 1946 și a început studiile muzicale la 12 ani, continuând la Conservatorul din Veneția și, la îndemnul tatălui său, care dorea ca el să se pregătească într-un "domeniu serios" a urmat și studii medicale la Universitatea din Padova. Cu puțin timp înainte de a se stinge din viață, la 54 de ani, obținuse o diplomă în arheologie, cu specializarea egiptologie, la Universitatea din Roma.

Giuseppe Sinopoli a fost director al Capelei de Stat din Dresda începând cu anul 1992, între 1983-1987 activase ca dirijor șef al Academia Santa Cecilia din Roma, în 1984 fusese desemnat dirijor Principal al Orchestrei Philharmonia din Londra și a fost director muzical al acestui ansamblu din 1987 până în 1995.

O personalitate fascinantă pe care vă invit să o cunoașteți mai bine miercuri, 2 noiembrie, de la ora 10.00, la Arpeggio, în cadrul rubricii Interpretul zilei la Radio România Muzical.

Andreea Chiselev