Arhivă : Recomandări Înapoi

René Jacobs - Interpretul zilei de 28 octombrie la Arpeggio

Publicat: joi, 27 Octombrie 2016 , ora 11.57

René Jacobs este una dintre personalitățile cele mai active în perimetrul muzicii baroce și clasice.Contratenor, dirijor, muzicolog și profesor, René Jacobs a intrat în lumea muzicii încă din copilărie, ca membru al Corului Catedralei din Gand, orașul său natal.

Întâlnirile providențiale cu contratenorul Alfred Deller, frații Sigiswald, Barthold și Wieland Kuijken și, bineînțeles, cu clavecinistul și dirijorul Gustav Leonhardt au determinat orientarea sa spre muzica barocă și spre repertoriul de contratenor în care s-a impus drept una dintre cele mai pregnante figuri ale artei interpretative contemporane. După fondarea Ansamblului Concerto Vocale, Jacobs devine cunoscut în întreaga Europă prin concertele sale, dar și în Japonia.

În anul 1983, își face debutul ca dirijor, în spectacolul Orontea de Cesti la Festivalul de la Innsbruck. Totodată se naște și pasiunea dirijorului pentru operă, reflectată prin aparițiile sale la Staatsoper din Berlin sau Teatrul La Monnaie din Bruxelles. Au fost remarcate de asemenea concertele sale susținute la Festivalul Aix-en-Provence, Teatrul des Champs-Elysées sau Sala Pleyel, Theater an der Wien ș.a.

Înregistrările lui René Jacobs au obținut importante premii ale criticii muzicale din Europa și SUA; un succes fulminant l-a avut Flautul fermecat de Mozart, care a primit titlul de CD-ul Anului 2010 din partea revistei Opernwelt, Premiul Asociației Criticilor Germani, Choc de lŽannée 2010 din partea Revistei Diapason și Premiul Revistei BBC Music.

În emisiunea Arpeggio din 28 octombrie vă propunem să ascultați două înregistrări cu două opusuri importante - Magnificat de Bach și Simfonia Jupiter de Mozart - în versiunea dirijorală a maestrului René Jacobs, care va împlini pe 30 octombrie 2016 - 70 de ani.

Monica Isăcescu