Arhivă : Recomandări Înapoi

Lawrence Foster, Interpretul zilei la Radio România Muzical, în 21 octombrie

Publicat: joi, 20 Octombrie 2016 , ora 15.04

Lawrence Foster, unul dintre marii dirijori ai lumii, împlinește în 23 octombrie vârsta de 75 de ani.

A debutat în California, în 1960, cu o orchestră de tineret al cărei director a devenit, în paralel fiind și dirijor al Baletului din San Francisco, ansamblu alături de care a realizat numeroase turnee. În 1965, Lawrence Foster a devenit asistentul lui Zubin Mehta la Filarmonica din Los Angeles, orchestră cu care a avut o frumoasă colaborare și la care s-a întors de câte ori s-a ivit ocazia. A câștigat în 1966 Premiul pentru dirijat Koussevitzky oferit de Centrul Muzical Berkshire din Tanglewood, o distincție pe care o primise anterior și Seiji Ozawa, și care ulterior a fost obținută și de Michael Tilson Thomas. Au urmat colaborări de durată cu Orchestrele Simfonice din Houston, Ierusalim și Barcelona, cu Filarmonica din Monte Carlo, Orchestra de Cameră din Lausanne, Festivalul din Aspen, Colorado, Orchestra Gulbenkian, iar din 2013 ocupă poziția de director muzical al Orchestrei Operei Naționale din Montpellier și al Orchestrei Filarmonicii din Marsilia. De asemenea, Lawrence Foster a fost director artistic al Festivalului Internațional "George Enescu", ediția din 1998, iar publicul nostru a avut de mai multe ori ocazia de a îl aplauda.

Maestrul Foster a adus în atenție de-a lungul carierei lucrări pe nedrept neglijate. L-a interpretat pe Enescu în lume, dar a și atras atenția asupra lui și a trezit și interesul altor muzicieni, care au devenit la rândul lor interpreți ai lucrărilor enesciene.

Lawrence Foster este vineri, 21 octombrie 2016, Interpretul zilei la Radio România Muzical – îl veți asculta dirijând Orchestra Filarmonicii din Monte Carlo în Poema română de George Enescu, apoi alături de Orchestra Radio din Berlin și Orchestra Simfonică din Londra, dirijând muzică de film și muzică semnată de Paul McCartney, momente presărate cu fragmente din interviul oferit Monicăi Isăcescu anul trecut și difuzat în cadrul emisiunii Poveștile de succes ale muzicii.

La mulți ani, Lawrence Foster! 

Andreea Chiselev