Arhivă : Recomandări Înapoi

Viktor Tretiakov împlinește 70 de ani și este Interpretul zilei în 17 octombrie

Publicat: vineri, 14 Octombrie 2016 , ora 10.44

Viktor Tretiakov, unul dintre marii violoniști ai lumii, împlinește în 17 octombrie vârsta de 70 de ani și este Interpretul zilei la Radio România Muzical - în emisiunea Arpeggio.

Un simbol al școlii violonistice ruse, Tretiakov câștiga în 1966, la 19 ani, premiul I la Concursul Internațional Ceaikovski - ediția a 3-a. De atunci, a cântat cu aproape toate marile orchestre ale lumii - cele din Berlin, Viena, Moscova, St. Petersburg, Londra, Los Angeles, Paris, Dresda, München, Amsterdam fiind doar câteva exemple.

A colaborat cu dirijori precum Mstislav Rostropovich, Eugene Ormandy, Valery Gergiev, Lorin Maazel, Mariss Jansons, Zubin Mehta și James Levine. Iar în ceea ce privește muzica de cameră, Viktor Tretiakov a apărut pe scenă alături de Mstislav Rostropovich, Svyatoslav Richter, Cvartetul Borodin, Oleg Kagan, David Geringas, Evgeny Kissin și Elisabeth Leonskaja. Alături de Vassily Lobanov, Yuri Bashmet și Natalia Gutman a fondat și un cvartet cu pian, alături de care a cântat în mod regulat la Moscova, Berlin, München, Istanbul, Paris, Atena, Lisabona și Copenhaga.

Stilul interpretativ al lui Viktor Tretiakov este sprijinit de tehnica impecabilă și de profunzimea gândirii muzicale, reflectată în expresivele sale frazări, iar energia scenică debordantă a muzicianului a atras de-a lungul timpului publicul din întreaga lume.

Vă invit să îl ascultați pe Viktor Tretiakov luni, 17 octombrie 2016, de la ora 10,00, interpretând Ciaccona de Tomaso Vitali și Concertul în Re major pentru vioară și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski. Și până atunci, un interesant video din 1966 - de la Concursul Internațional Ceaikovski:

Andreea Chiselev