ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Charles Dutoit - 80 de ani

Publicat: joi, 6 Octombrie 2016 , ora 22.25

Charles Dutoit s-a născut la Lausanne, în Elveția, pe 7 octombrie 1936. A studiat vioară, violă, pian, percuție, istoria muzicii și compoziție la Geneva, Siena, Veneția și Boston. Este pasionat de istorie și arheologie, științe politice, artă și arhitectură și a vizitat toate țările lumii.

Dutoit captivează publicul din întreaga lume și este unul dintre cei mai căutați dirijori - a concertat pe majoritatea marilor scenele de pe cele 5 continente. Colaborează în fiecare stagiune cu orchestrele din Chicago, Boston, San Francisco, New York, Los Angeles și este invitat frecvent pe scenele din Londra, Berlin, Paris, Muenchen, Moscova, Sydney, Beijing, Hong Kong, Shanghai. Cele peste 200 de înregistrări pentru marile case de discuri au obținut numeroase distincții, printre care se numără două premii Grammy.

Timp de 25 de ani, Charles Dutoit a fost director artistic al Orchestrei Simfonice din Montreal. Din 1991 până în 2011 a activat ca director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, iar în 1996 a fost desemnat dirijor principal și apoi director muzical al Orchestrei Simfonice Nippon Hōsō Kyōkai din Tokio, fiind astăzi dirijor emerit al acestui ansamblu. Interesul pentru tânăra generație a avut mereu un loc important în cariera lui Charles Dutoit. În 2009, dirijorul a devenit director muzical al Orchestrei Festivalului Verbier.

În prezent, Charles Dutoit este director artistic și dirijor principal al Filarmonicii Regale din Londra și a sărbătorit recent cei 30 de ani de colaborare cu Orchestra din Philhadelphia, pentru care a fost și director muzical al stagiunii timp de 10 ani.

Am fost mereu interesat de o mulțime de lucruri, curios în ceea ce privește viața. Acest lucru provine din educația mea - o educație umanistă, care a început prin studiul limbilor latină și greacă în școală. Dar această infinită curiozitate este pur și simplu o fațetă a personalității mele. Muzica nu mi-a fost niciodată îndeajuns ca atare, am încercat mereu să am o privire de ansamblu asupra lumii. Să înțeleg anumiți compozitori - am simțit că este foarte important să înțeleg unde și când, sub ce circumstanțe a fost compusă acea muzică, ce influențe se manifestau atunci asupra compozitorului. Acest tip de abordare necesită o mare deschidere spre politică, economie, alte forme artistice precum picture, sculptura, dar și filozofia și așa mai departe. Un bun muzician trebuie să înțeleagă întreaga cultură a unei societăți. Nu poți înțelege muzica izolat. Una dintre cele mai importante lecții pe care le-am învățat este să privesc viața ca pe o mare carte care trebuie deschisă și explorată, să fiu interesat și de multe alte lucruri în afară de muzică!”

Charles Dutoit este vineri, 7 octombrie, Interpretul zilei în cadrul emisiunii Arpeggio, de la ora 10.00!


Andreea Chiselev