ACUM:
23.43
Sunete contemporane
Creații contemporane românești
Urmează: 0.13 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Arhivă : Recomandări Înapoi

Remember David Ohanesian la rubrica Opera și vedetele ei: 30 septembrie

Publicat: joi, 22 Septembrie 2016 , ora 11.27

9 ani de la dispariția baritonului David Ohanesian.

- într-o perioadă cu mulți baritoni, a impresionat printr-o uluitoare forță dramatică

- 40 de ani de activitate lirică neîntreruptă pe unele dintre cele mai importante scene lirice.

- cel mai apreciat Oedip al secolului XX.

Personalitatea artistică a lui David Ohanesian se identifică cu rolul Oedip. Amintim aici de memorabila sa creație vocal-scenică din anul 1958, în premiera absolută în România, a lui Oedip pe scena Operei Naționale din București în prima ediție a Festivalului Internațional "George Enescu". Un alt moment de referință rămâne și înregistrarea din 1964 când David Ohanesian a interpretat creația enesciană sub bagheta dirijorului Mihai Brediceanu.

Juca impresionant, fără să lase nimic neexprimat. Deopotrivă publicul și cronicarii i-au admirat vocea, dramatismul, cultura de stil în cânt și în construirea personajelor.

"… un artist serios, preocupat, pasionat, maniac cu detaliile, meticulos, riguros, muncitor și studios." - astfel l-au văzut partenerii de scenă, între care s-au numărat mari stele ale liricii, precum: Montserrat Caballe, Luciano Pavarotti, Nicolai Ghiaurov, Placido Domingo, Leontyne Price, Birgit Nilsson și Virginia Zeani.

"… Nu am fost o perfecțiune, dar am fost o "flacără" care a ars torid, încercând să dovedesc cât de mult îmi iubesc meseria și cât de mult prețuiesc nobila ei misiune…" - astfel se autocaracteriza David Ohanesian, cântărețul care a dat strălucire celor 40 de roluri interpretate în peste 2000 de spectacole.

Se împlinesc vineri, 30 septembrie 2016, 9 ani de la dispariția marelui bariton român, motiv pentru care rubrica "Opera și vedetele ei" îi este dedicată. (Arpeggio, 30 septembrie, ora 11.00).

Jeanine Costache