Arhivă : Recomandări Înapoi

80 de ani de la nașterea dirijorului Emil Simon – Interpretul zilei la Arpeggio, în 23 septembrie

Publicat: marți, 20 Septembrie 2016 , ora 11.59

Emil Simon s-a născut în 24 septembrie 1936. A început studiul pianului la vârsta de șase ani. A studiat apoi dirijat de orchestră cu Antonin Ciolan și compoziție cu Sigismund Toduță, la Academia "Gheorghe Dima" din Cluj, beneficiind și de o bursă "George Enescu". Ulterior, s-a perfecționat la Paris, apoi la Praga și Stockholm, cu Sergiu Celibidache.

Celibidache a fost suma a tot ceea ce am dobândit, deoarece el mi-a dat "furculița și cuțitul" profesiei mele. Era de o bunăvoință și de o dragoste fără egal față de muzică, față de toți cei care manifestau interes pentru viziunea lui asupra actului artistic. Nu accepta compromisul! Îmi amintesc că eram la München, în primul dintre programele pe care le făcea ca viitor director general al Orchestrei Filarmonice și repeta Rapsodia spaniolă de Ravel. Asistam la repetiții de lângă grupul de corni. Într-una dintre părți, care debutează cu o mișcare fluentă, dar destul de rapidă, germanii, în bunul lor spirit de ordine, dădeau un mic accent la fiecare început de măsură, pentru a ordona discursul muzical. Acest mic accent era exact lucrul care nu trebuia să se întâmple în cazul acelei părți din Rapsodie. Celibidache se dădea de ceasul morții să-i convingă să cânte fluent, fără acel accent. Se înroșea, explicându-le; iar uneori mai scăpa o vorba-două în românește, replici nereproductibile. La care cornistul mă întreba în germană: Ce zice? Ce zice?. E în regulă, i-am răspuns, vă laudă... povestea Emil Simon într-un interviu acordat lui Radu Constantinescu în 2006.

Cariera lui Emil Simon a fost legată timp de 40 de ani de Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, dar și de Academia de Muzică "Gheorge Dima" din același oraș, unde a format numeroase generații de muzicieni.

Emil Simon a dirijat peste 1500 de concerte. A fost invitat la conducerea ansamblurilor simfonice din România - Orchestra Națională Radio și Filarmonica "George Enescu" din București, precum și la pupitrul a numeroase mari orchestre din Europa, America de Nord și Asia: Filarmonica din München, Orchestra Radio din Berlin, Orchestra Gewandhaus din Leipzig.

Ne amintim de dirijorul Emil Simon, stins din viață în 2014, vineri, 23 septembrie, de la ora 10,00, în cadrul emisiunii Arpeggio. Am ales înregistrări cu lucrări de Maurice Ravel, Johannes Brahms și George Ștephănescu.

Andreea Chiselev