ACUM:
9.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Urmează: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.
Apoi: 10.00 Arpeggio 3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Scurt portret Ruxandra Donose în rubrica Opera și vedetele ei

Publicat: vineri, 16 Septembrie 2016 , ora 15.42

Școala românească de canto rămâne una dintre cele mai apreciate din lume, dovadă fiind numeroasele voci valoroase pe care le-a oferit, de-a lungul vremurilor, scenelor internaționale. Între cele mai cunoscute personalități ale prezentului se numără și mezzo-soprana Ruxandra Donose, care a studiat la București la clasa prof. Georgeta Stoleriu. Născută într-o familie de muzicieni, Ruxandra Donose este o artistă complexă - calitățile native (timbrul întunecat, cald, senzual și nobil) sunt dublate de multă inteligență și rafinament interpretativ, în vreme ce seriozitatea și capacitatea de efort susținut pentru perfecționare se simt în ambitusul amplu și în omogenitatea registrelor.

Ruxandra Donose, o prezență scenică foarte convingătoare, o talentată actriță, a interpretat în cariera sa roluri dintre cele mai diverse, atât feminine, cât și masculine, în travesti. În plus, artista născută la București abordează cu aceeași seriozitate repertoriul de lied și pe cel vocal-simfonic. Pentru a vă convinge de amploarea intereselor sale muzicale, amintesc câteva dintre titlurile operelor în care Ruxandra Donose a jucat în stagiunea 2015-2016: Don Carlo de Verdi, Arminio, Rodelinda și Tamerlano de Haendel, dar și La Favorita de Donizetti, precum și Ariadna la Naxos de Richard Strauss și Damnarea lui Faust de Berlioz. Artista a fost prezentă și în Festivalul Enescu, unde a cântat Das Lied von der Erde de Mahler, agenda sa incluzând și concerte cu Simfonia a IX-a de Beethoven, la Dortmund, Koln și Londra.

În rubrica de luni, 19 septembrie 2016, "Opera și vedetele ei", vă propun fragmente extrase de pe discul Romance, apărut în 2014 la Editura Casa Radio - ariile "Mon coeur s'ouvre a ta voix" din opera Samson și Dalila de Camille Saint Saens și "Habanera" din "Carmen" de Georges Bizet.', imprimate de artistă în compania Orchestrei Naționale Radio și a dirijorului Tiberiu Soare.

Irina Cristina Vasilescu