Arhivă : Recomandări Înapoi

Lars Ulrik Mortensen - invitatul emisiunii Poveștile de succes ale muzicii

Publicat: joi, 15 Septembrie 2016 , ora 12.12

Facem cunoștință pe 18 septembrie cu unul dintre artizanii muzicii vechi în epoca modernă. Muzicianul care a aliniat Danemarca la tendințele europene în interpretările istorice a pornit pe calea muzicii ca elev pianist, cu formare tradițională, clasico-romantică. Dorința de libertate a adolescenței l-a purtat către rock și jazz, iar muzica elisabetană i-a arătat drumul... acel drum pe care avea să pornească în anii studenției și să-l urmeze până astăzi, când la 60 de ani se ocupă, din calitatea de director artistic, de activitatea Orchestrei Baroce a Uniunii Europene.

Fiul profesorului și dirijorului Bent Mortensen a studiat la Academia Regală Daneză de Muzică din Copenhaga și la Londra, cu dirijorul Trevor Pinnock.

Și-a început cariera ca solist și membru al unor formații camerale din Europa, America de Nord și de Sud și Japonia, iar între anii 1988 și 1990 a fost clavecinistul Ansamblului London Baroque, iar ulterior până în 1993 Mortensen a fost membru al Ansamblului Collegium Musicum 90. Înregistrările sale la clavecin sunt axate în principal pe repertoriul bachian, cu accente în creația lui Dietrich Buxtehude și a lui Johann Jakob Froberger. Pentru înregistrarea Variațiunilor Goldberg de Bach a primit, de altfel, un premiu Diapason d`Or. În 2007 i s-a decernat cea mai importantă distincție muzicală daneză, primită de-a lungul timpului de compozitori și interpreți precum Igor Stravinski, Sergiu Celibidache, Daniel Barenboim sau Gyorgy Ligetii, în valoare de 80.000 euro. Este vorba despre Premiul Léonnie Sonning. Din anul 2004 Lars Ulrik Mortensen este director artistic al Orchestrei Baroce a Uniunii Europene; ocupă aceeași poziție și la Ansamblul Concerto Copenhagen și dirijează opere baroce la Teatrul Regal din capitala Danemarcei.

Interviul amplu pe care ni l-a acordat și pe care îl veți urmări pe parcursul a mai multor ediții ale Poveștilor de succes ale muzicii a fost realizat cu prilejul prezenței dirijorului și clavecinistului Lars Ulrik Mortensen în cadrul ediției 2015 a Festivalului de Muzică Veche de la București.

Monica Isăcescu