Arhivă : Recomandări Înapoi

Orchestra Barocă a Festivalului de Muzică Veche din Miercurea Ciuc - Concertele RRM, 13 septembrie

Publicat: vineri, 9 Septembrie 2016 , ora 10.35

A avut loc în luna iulie un frumos Festival de Muzică Veche la Miercurea Ciuc, cunoscut de pasionații genului de peste 3 decenii. A reunit muzicieni din 8 țări, care au susținut concerte în cadrul spectaculos oferit de zidurile cetății Mikó, și la moderna biserică Sf. Augustin din Miercurea Ciuc. O echipă tehnică a Radiodifuziunii Române s-a deplasat pentru a înregistra un anume concert, cel oferit de Corul și Orchestra Barocă ale Festivalului în data de 15 iulie. Sunt ansambluri care se reunesc special pentru acest eveniment, sunt alcătuite din muzicieni specializați pe acest segment al repertoriului baroc, mulți dintre ei având cariere dincolo de granițele țării.

Orchestra Barocă a Festivalului colaborează de 11 ani cu violonista Ulrike Titze, concert-maestru al Orchestrei Baroce din Dresda. Ea și-a asumat modelarea ansamblului de la Miercurea Ciuc, căruia îi oferă cu multă generozitate sfaturile și experiența sa în sfera interpretărilor autentice.

Marți, 13 septembrie, puteți asculta selecțiuni din acest concert la Radio România Muzical, un concert cu titlul "Dinspre biserică spre lume" ce a alăturat unor partituri semnate de Johann Sebastian Bach și Georg Philipp Telemann, două lucrări compuse de autori din Sibiu - Johann Knall, contemporan cu Joseph Haydn și Philipp Caudella, străbunicul lui Eduard Caudella, autorul Uverturii „Moldova”. Pentru interpretarea acestor lucrări s-a alăturat Orchestrei Baroce a Festivalului și un ansamblu coral alcătuit din muzicieni din Miercurea Ciuc și Brașov, pregătit de András Ványolós. De asemenea, nu-i uităm pe cei doi soliști - baritonul Arnold Gergely din Cluj Napoca și pe soprana Melinda Sámson din Sibiu, conducerea muzicală fiind asumată de organistul și dirijorul Steffen Schlandt din Brașov.

Muzica secolului al XVIII-lea sub cupola unei biserici moderne - o îmbinare inspirată care trădează mai ales entuziasmul cu care acești muzicieni, nu puțini la număr, se dedică ideii de a repune în circulație un discurs sonor cu care se identifică. Vă mai semnalăm, avant la lettre, o inedită punere în pagină a Suitei „Muzica apelor” de Telemann, cu o percuție mult amplificată de membrii Corului Festivalului. Detalii în plus, marți 13 septembrie, de la ora 19.30.

Marina Nedelcu