ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Un nou sezon al rubricii 'De atunci și de acum' - din 13 septembrie

Publicat: vineri, 9 Septembrie 2016 , ora 10.11

Rubrica 'De atunci și de acum' intră deja în cel de-al treilea sezon al său și vă pregătește noi ciocniri între universul 'savant' și cel 'pop'. Or, dacă până acum am încercat să găsim doar punctele comune evidente între cele două stiluri, acum vom intra ceva mai în profunzime. Vă invit să parcurgem pe durata mai multor săptămâni o istorie a principalelor genuri și forme muzicale și să vedem cum acestea au fost utilizate atât într-o parte, dar și în alta a baricadei. Știați că o formație precum Gentle Giant a scris lucrări în formă de sonată, sau cei de la Beatles în formă de rondo? Dar știați că Philip Glass a scris o simfonie alcătuită la nivel tematic doar cu muzica lui David Bowie. Nu vom uita zona de 'crossover' reprezentată cu succes de artiști precum David Garrett sau Igudesman and Joo, dar esența acestui sezon va consta în familiarizarea cu cele mai importante genuri și forme care s-au dezvoltat în toată istoria muzicii.

Însă prima ediție, cea pe care o veți putea asculta în premieră în 13 septembrie, în cadrul emisiunii 'Musica Viva', va încerca să ajungă la originile conflictului dintre pop și clasic, un conflict care mocnește de mai multă vreme decât credeți. Sunt mulți oameni care nu știu că există o muzică pop înainte de Frank Sinatra. Însă noi vom explora ce se întâmpla în vremea lui Beethoven, perioadă în care a apărut această 'ruptură'.

Așadar, vă aștept din 13 septembrie în fiecare zi de marți în premieră la 'Musica Viva' și joi în reluare la 'Perpetuum Mobile', să ascultați rubrica 'De atunci și de acum' doar la Radio România Muzical.

Radu Mihalache