ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Un nou sezon 'Jazzy Hour', din 15 septembrie 2016

Publicat: vineri, 2 Septembrie 2016 , ora 10.50

Începem un nou sezon de Jazzy Hour, pe 15 septembrie, când ne vom reîntâlni cu marii muzicieni și ne vom bucura de capacitatea lor de a ne oferi tot timpul ceva nou și provocator la cel mai ridicat nivel muzical.

Cu toții cunoaștem rolul considerabil, indispensabil al muzicii în filme. Majoritatea filmelor clasice au lansat și teme muzicale memorabile, imediat asociabile cu imaginile devenite de neșters. Marele chitarist Bill Frisell revine cu o nouă probă de versatilitate și geniu interpretativ printr-un album care preia teme din filme devenite clasice. "When you wish upon a star" trasează sentimental un șir de teme muzicale asociate cu filmele bune văzute de-a lungul anilor, descriind felul în care sunetul prinde forma imaginii și ne influențează relația emoțională cu aceasta. Muzica lui Frisell a făcut parte din producții importante precum "Finding Forrester" sau "The Million Dollar Hotel", le fel cum intuiția lui se îndreaptă spre fiecare amintire sau cuvânt care poate fi asociat cu o coloană sonoră, transformând acele teme din diverse tablouri într-o colecție cu sunet unitar. Violistul Eyvind Kang, basistul Thomes Morgan, bateristul Rudy Royston și solista Petra Haden sunt alături de Bill Frisell în această re-imaginare a unor teme clasicizate din filme și seriale TV. Amatorii de cinema le vor recunoaște, așa cum cunoscătorii muzicii lui Frisell vor descoperi același ton și stil unice. Oricum ar fi, avem destule motive de bucurie când ascultăm acest disc.

Michel Benita, prezent în partea a doua a emisiunii, este contrabasistul de origine algeriană care, dincolo de jazz sau în limbajul lărgit al acestuia, aduce în contribuția sa la ansamblu căldura sinceră din muzica lumii. Acest gen de abordare world-folk-jazz a influențat sound-ul proiectului lui Andy Sheppard și mai ales propriul proiect de disc, intitulat "River Silver". Eivind Aarset vine cu efectele sonore, Mieko Miyazaki cu instrumentul tradițional japonez koto, iar elvețianul Matthieu Michel adaugă pachetului un ton călduros de flugelhorn. Percuția trasează fin, încet, întreaga linie ritmică, iar basul are timp și de accente contramelodice, ceea ce ne duce alunecând în miezul acestui tablou liniștitor, care se desface delicat cu fiecare piesă. O parte din această lume știe să-și găsească armonia prin felul în care-și modelează sunetele. Ea nu este delimitată geografic, ci prin nivelul la care oamenii ajung să comunice muzical între ei. Putem accesa această lume, lăsându-ne ghidați de acești minunați muzicieni.

'Jazzy Hour', 15 septembrie 2016, ora 18.30

Berti Barbera