Arhivă : Recomandări Înapoi

Rafal Blehacz, chopinianul olimpian - 'Interpretul zilei' la 'Arpeggio'

Publicat: joi, 30 Iunie 2016 , ora 0.35

O oră în compania marelui pianist Rafal Blehacz, interpretul chopinian de vis, din perspectiva nu puținor observatori; pentru că Blehacz, care astăzi, 30 iunie 2016, împlinește 31 de ani, este marele câștigător al Concursului "Chopin" de la Varșovia din 2005, primul polonez care a obținut laurii competiției după triumful lui Krystian Zimerman - în 1975.
Se definește, însă, Blehacz exclusiv ca ambasador chopinian?! Nicidecum! Îi înțelegem profilul interpretativ, repertorial, când descrie ce a căutat la un ideal pian Steinway, atunci când a avut ocazia să aleagă unul, după câștigarea Concursului de la Varșovia: "Mi s-au pus la dispoziție vreo 6 piane dintre care să aleg și toate erau perfecte, dar am petrecut mult timp cu unul care îmi plăcea în mod special. Aveam ocazia să optez pentru un instrument extraordinar pe care să pot lucra asupra marelui repertoriu - Debussy și Szymanowski, dar și autori clasici precum Haydn, Beethoven sau Mozart. Căutam un pian cu multe culori și umbre de sunet. În același timp, îmi doream un volum sonor mare, dar și un registru grav de excepție, bineînțeles. În cele din urmă, am găsit Pianul, cu majusculă, și sunt foarte fericit că acum pot studia pe acest minunat instrument."
Salutăm, deci, ziua sa de naștere, la "Arpeggio", dedicându-i rubrica "Interpretul zilei", unde vă invităm să nu pierdeți creații de Joseph Haydn și Frédéric François Chopin; de la ora 10,30 și, în reluare, începând cu 17,05.

text-align: justify;">

Ioana Marghita