Arhivă : Recomandări Înapoi

'Portret de compozitor' dedicat săptămâna aceasta lui Bach

Publicat: vineri, 24 Iunie 2016 , ora 11.29

Săptămâna aceasta cele două ediții "Portret de compozitor" vor fi dedicate lui Johann Sebastian Bach.

Compozitor emblematic al perioadei baroce, Bach a fost numit în 1723 cantor și director muzical la biserica St. Thomas din Leipzig. Avea sarcina, pe de o parte, de a preda muzica elevilor de la școala de canto, pe de altă parte, să furnizeze compoziții celor două biserici principale din Leipzig, compunând câte o cantată în fiecare săptămână, inspirate din lecturile biblice duminicale.

Muzicianul și-a dedicat întreaga sa desfășurare artistică lui Dumnezeu - nu încercând să prezinte Absolutul, ci faptul că există Absolut. Celebra maximă atribuită lui: "Muzica este o armonie agreabilă în onoarea lui Dumnezeu și desfătarea permisă a sufletului", conturează cu fidelitate spiritul estetic al lui Bach.

Tot sub imperiul lui Bach, viorii i se valorifică posibilitățile melodice, fiind instrumentul ce se apropie cel mai mult de nuanțările specifice vocii umane. O linie melodică expresivă brodată cu arpegii și pasaje de virtuzitate caracterizează scriitura bachiană.

Sunt doar câteva dintre caracteristicile pe care le vom aduce în discuție și la sfârșitul acestei săptămâni, sâmbătă și duminică, 2 și 3 iulie, de la ora 15:30, ajutați de interpretări ale unor muzicieni impresionați la "Portret de compozitor".

Lucian Haralambie