ACUM:
0.55
Imnul de stat
Urmează: 1.00 Notturno produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Apoi: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Două evenimente derulate sub cupola Ateneului Român la Concertele RRM - 28 iunie 2016

Publicat: joi, 23 Iunie 2016 , ora 12.36

Concertele RRM vă propun două evenimente derulate sub cupola Ateneului Român. Este vorba despre concertul susținut de violonista Angèle Dubeau și ansamblul cameral "La Pietà" în 13 martie 2016 și recitalul susținut, în cadrul stagiunii de marți seara, în 2 iunie 2015, de formația Four Cellos. Ambele evenimente au fost înregistrate sub sigla Radio România Muzical.

Una dintre cele mai cunoscute și respectate muziciene ale Canadei, violonista Angèle Dubeau a revenit în România, după 32 de ani, pentru a susține în 13 martie 2016 un concert la Sala Mare a Ateneului. Promotoare a lui Vivaldi, dar și a marilor compozitori minimaliști ai momentului, Angèle Dubeau se mândrește că se numără printre discipolii remarcabili formați de un mare pedagog român, maestrul Ștefan Gheorghiu. A susținut concertul de la Ateneu în compania colegelor ei din ansamblul "La Pietà", pe care l-a fondat în 1997 și cu care a făcut parte din turneul european "The World of Ludovico Einaudi and Philip Glass".

În 13 martie 2016, sub cupola Ateneului Român a răsunat vioara Stradivarius numită "Des Rosiers", una dintre cele mai valoroase din lume, fabricată în 1733 și inclusă în Patrimoniul Național al Canadei. Este vioara pe care cântă Angèle Dubeau, unul dintre puținii artiști de muzică clasică internaționali câstigători ai unui Disc de Aur pentru numărul-record de discuri vândute. De 20 de ani, Angèle Dubeau conduce "La Fête de la Musique de Mont-Tremblant" - un festival de muzică clasică ce atrage anual 35.000 de melomani.

Ateneul Român, dar de această dată, Sala mică, a fost gazdă, în 2 iunie 2015, a recitalului cameral susținut de formația Four Cellos în cadrul Stagiunii de marți seara. Ella Bokor, Mircea Marian, Octavian Lup și Adrian Precup sunt cei patru muzicieni care alcătuiesc această formație înființată la sugestia mentorului lor -Marin Cazacu. "Nu este o idee nouă... de fapt așa am debutat cu un cvartet de patru violoncele care se numește Cellissimo, după care studenții mei au preluat această idee, ceea ce este minunat pentru că, iată, patru violoncele pot suplini cu brio un cvartet clasic de 2 viori, violă și violoncel." a precizat apreciatul violoncelist. Four Cellos se numește formația alcătuită din cei patru muzicieni aflați pe o traiectorie ascendentă a afirmării lor artistice, cu o sonoritate omogenă; patru tineri pe care îi definește talentul, eleganța și seriozitatea. Repertoriul a fost unul ofertant interpretat de un ansamblu care, a demonstrat, poate exprima cu mare ușurință atât creația barocă și romantică, cât și piese de divertisment, precum tangourile din America de Sud ale lui Astor Piazzolla.

Concertele Radio România Muzical - 28 iunie 2016, ora 19.30.

Jeanine Costache