ACUM:
23.43
Sunete contemporane
Creații contemporane românești
Urmează: 0.13 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Arhivă : Recomandări Înapoi

Portret de compozitor - Ludwig van Beethoven: 25 și 26 iunie

Publicat: vineri, 17 Iunie 2016 , ora 10.26

Ludwig van Beethoven, un clasic prin excelență, este cel căruia îi dedicăm la sfârșitul acestei săptămâni cele 4 ore de muzică din cadrul emisiunii Portret de compozitor.

Este, împreună cu Wolfgang Amadeus Mozart și Joseph Haydn, unul dintre reprezentanții primei școli vieneze și în același timp creatorul care i-a inspirat pe romanticii care i-au urmat.

Ludwig van Beethoven este revoluționarul întemeietor al unei noi generații de muzicieni și a unei alte atitudinii față de creațiile compozitorilor. Admirat deschis de Franz Schubert, Felix Mendelssohn, Robert Schumann, Johannes Brahms, până la Richard Wagner și Arnold Schoenberg, ca întemeietor al unei ere noi în muzică, marele compozitor german este considerat până astăzi drept o figură cardinală în evoluția muzicii tuturor timpurilor.

Am pregătit pentru dumneavoastră o serie de opusuri în versiuni dintre cele mai apreciate: Concertul pentru vioară și orchestră cu Lisa Batiashvili în postura de solistă, Concertul nr. 4 pentru pian și orchestră în care Radu Lupu este solistul Orchestrei Filarmonicii din Israel, dirijată Zubin Mehta, Sonata „Kreutzer” într-o versiune semnată Itzhak Perlman și Vladimir Ashkenazy, dar și două simfonii ale "Titanului de la Bonn" în interpretarea unuia dintre cele mai apreciate ansambluri din lume - Orchestra Filarmonicii din Berlin. Toate acestea se înscriu pe o listă completată de opusuri camerale la fel de apreciate.

Mai multe însă, vă invităm să descoperiți pe frecvențele noastre sâmbătă și duminică, 25 și 26 iunie, începând cu ora 15:30, sub genericul Portret de compozitor - vara aceasta doar la Radio România Muzical.


Lucian Haralambie