ACUM:
21.18
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 23.43 Sunete contemporane Creații contemporane românești
Apoi: 0.13 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Arhivă : Recomandări Înapoi

Laura Buruiană - aniversare la 'Arpeggio', luni, 20 iunie 2016

Publicat: joi, 16 Iunie 2016 , ora 16.16

Luni, 20 iunie 2016, începem săptămâna "Arpeggio" sărbătorind unul dintre cei mai dinamici reprezentanți ai violoncelisticii românești în momentul de față: pe Laura Buruiană. Îi admirăm deja de ani buni strălucirea arsenalului tehnico-expresiv, acuratețea intonațională, forța de convingere expresivă și, mai ales, versatilitatea stilistică, disponibilitatea cu care nu ezită să se aplece către teritorii dintre cele mai disjuncte: am ascultat-o într-o memorabilă redare a Concertului nr. 1 de Anatol Vieru, pe scena Festivalului "Enescu" din 2011 dar și la "Aiurart", în festivalul "Zilele Lipatti" din 2012, când a acceptat cu generozitate o invitație venită în ultimul moment, de a cânta Bach în cadrul venisajului unei expoziții de fotografie Lipatti. Ne-am bucurat pentru ea atunci când voturile publicului Radio România Muzical au desemnat-o câștigătoare, alături de pianistul Ferenc Fizi, a campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2013"; pentru un album-eveniment, explorând în integralitate paginile atât de rar cântate, dedicate cuplului pian-violoncel de Felix Mendelssohn.
Membră a Trioului "Brâncuși", născută la București și stabilită, actualmente, în Franța, Laura Buruiană găsește periodic energia unor realizări atât de necesare, cum este, spre exemplu, o altă integrală discografică: cea a sonatelor enesciene pentru violoncel și pian, în compania lui Martin Tchiba (sub prestigiosa egidă Naxos).


Îi spunem, deci, "La mulți ani!" ascultându-i câteva dintre înregistrările de referință - creații de Serghei Rahmaninov, Felix Mendelssohn și Joseph Haydn. Violoncelista Laura Buruiană - "Interpreta zilei" în ediția de luni, 20 iunie, a emisiunii "Arpeggio"; de la ora 10,30 și, în reluare, începând cu ora 17,05.

Ștefan Costache