ACUM:
0.13
Adagietto
În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Urmează: 0.55 Imnul de stat
Apoi: 1.00 Notturno produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio

Arhivă : Recomandări Înapoi

Violonistul Leonidas Kavakos - albumul 'Virtuoso': Music box, 20 iunie

Publicat: joi, 16 Iunie 2016 , ora 15.23

Vă prezint un tip de album de care de destul de mult timp nu am mai avut parte: un album de recital – vioară și pian cu lucrări dintre cele mai cunoscute, combinate cu piese mai puțin prezente în repertoriul marilor violoniști. Numitorul comun: virtuozitatea. De altfel, și albumul se intitulează Virtuoso și este semnat de violonistul Leonidas Kavakos și pianistul Enrico Pace. Discul a apărut pe 1 aprilie 2016; în iunie este Editor’s Choice al revistei britanice Gramophone. Este de asemenea inclus în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

Numele lui Leonidas Kavakos este deja un simbol al excelenței în lumea interpretativă contemporană. Însă albumul Virtuoso vine să spună încă mai mult despre acest violonist grec de 48 ani pe care l-am ascultat și în România la festivalul Enescu: un album de recital de aproape 80 minute cu piese dintre cele mai dificile care exploatează la maximum posibilitățile tehnice și artistice ale interpretului. Un album în care interpretul este fără îndoială, extrem de expus: sigur că este o înregistrare de studio, dar totuși, să incluzi două lucrări pentru vioară solo atât de dificile într-un singur program – mă refer la Introducere și variațiuni pe tema Nel cor piu non mi sento și Variațiuni pe tema God save the King – ambele de Nicolo Paganini, este într-adevăr o provocare, din care Kavakos iese încununat de aura celui care cântă poate chiar mai bine decât Paganini, după cum sesiza cronicarul de la revista Gramophone.

O altă față a violonistului Leonidas Kavakos: sensibilitate, echilibru, un simț perfect al stilului în două piese pe ritmuri de vals: Capriccio vals op.7 de Henryk Wieniawski și o suită de valsuri din opera Cavalerul rozelor de Richard Strauss.

Dacă numele lui Leonidas Kavakos este familiar iubitorilor muzicii clasice de astăzi – unul dintre cei mai importanți violoniști ai prezentului, care în urmă cu treizeci de ani cucerea premii la competiții importante și care de atunci a colaborat cu marile orchestre și case de discuri ale lumii, numele pianistului Enrico Pace este poate mai puțin cunoscut. Cu toate că Enrico Pace este într-adevăr un pianist redutabil – născut tot în 1967, ca și Kavakos, însă la Rimini, în Italia. Chiar dacă în tinerețe și el a cucerit premii prestigioase, s-a orientat mai târziu către o carieră de acompaniator: timp de mulți ani a colaborat cu violonistul Frank Peter Zimmerman, un muzician cu care aș spune că Leonidas Kavakos are multe similarități, în ceea ce privește modul de a face muzică în general.

Albumul Virtuoso este un prilej de a admira și diversitatea muzicilor tradiționale din spațiul european, o diversitate pe care Leonida Kavakos afirmă că o prețuiește foarte mult. În cadrul emisiunii difuzate luni, 20 iunie, de la ora 19.00, ascultăm un Dans rus de Igor Stravinski, Capriciul basc de Pablo de Sarasate, o transcripție a piesei Amintiri din Alhambra de Francisco Tarrega și mai puțin cunoscutul Andante rubato, alla zingaresca din Suita Ruralia Hungarica de Ernst von Dohnanyi.

Cristina Comandașu