Arhivă : Recomandări Înapoi

'Portret de compozitor' - una dintre propunerile verii la Radio România Muzical

Publicat: luni, 13 Iunie 2016 , ora 11.51

Pe durata acestei veri, Radio România Muzical relansează invitația de a-i redescoperi pe cei care ne-au lăsat acele lucrări pe care astăzi le ascultăm în versiunile celor mai apreciați interpreți de pe scenele lumii sau în înregistrări ale arhivelor de aur.

La Portret de compozitor, vă propunem câte 2 ore de muzică, sâmbăta și duminica, dedicate, pe rând, lui Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann, Johannes Brahms și mulți alții. Muzicieni români și străini, de ieri și de astăzi, vor semna interpretările opusurilor acestor mari creatori.

Primul pe listă este Piotr Ilici Ceaikovski - cel a cărui muzică este considerată a fi o fericită sinteză între operele clasice occidentale și tradiția rusă, ilustrată în epocă  de Grupul Celor Cinci. De asemenea, creatori ca Bach, Vivaldi sau Mozart erau cei care l-au inspirat pe Ceaikovski. Din vasta sa creație, la Radio România Muzical, vă propunem să audiați selecțiuni din baletul "Lacul lebedelor", "Anotimpurile" pentru pian în interpretarea lui Mikhail Pletnev, Variațiunile op. 33 pentru violoncel și orchestră pe o temă rococo cu Andrei Ioniță în postura de solist al Orchestrei Române de Tineret și Concertul nr. 1 op. 23 în si bemol minor pentru pian și orchestră, de această dată cu Lang Lang în prim-plan. Toate acestea le puteți audia fie pe frecvențele noastre, fie on-line.

Luna iunie este încheiată de Ludwig van Beethoven, urmând ca în iulie să le dedicăm cele 4 ore de muzică lui Johann Sebastian Bach, Robert Schumann, Antonio Vivaldi și Johannes Brahms.

Portret de compozitor - vara aceasta doar la Radio România Muzical, din 18 iunie, începând cu ora 15:30.


Lucian Haralambie