ACUM:
23.43
Sunete contemporane
Creații contemporane românești
Urmează: 0.13 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Arhivă : Recomandări Înapoi

La mulți ani, Răzvan Stoica!

Publicat: marți, 7 Iunie 2016 , ora 13.15

Câștigător al Premiului New Talent Bratislava în 2013, cunoscut pentru “virtuozitatea sa, pasiunea și superba interpretare”, violonistul Răzvan Stoica și-a stabilit bazele unei cariere impresionante. Reprezentațiile sale carismatice au atras atât atenția presei, cât și a publicului. Mânuindu-și cu pasiune instrumentul, de la o vârstă fragedă, Răzvan a fost admis la Liceul de Muzică “George Enescu” din București, unde a lucrat cu prof. Olivia Papa, dar și cu maeștrii Ștefan Gheorghiu și Modest Iftinchi. Răzvan rămâne îndatorat profesoarei Olivia Papa, despre care spune că “l-a format ca violinist și om”. După absolvire Răzvan și-a continuat studiile la Conservatorul Regal din Amsterdam (Olanda), la clasa prof. Ilya Grubert, dar a participat și la cursuri de măiestrie cu violoniștii Leonidas Kavakos, Krysztof Wegrzyn, Vadim Repin, Itzhak Perlman, Ivry Gitlis și Pinchas Zuckerman.

Răzvan a primit peste 24 de premii naționale și internaționale la competiții prestigioase, incluzând, printre altele, Concursul Perosi (Tortona), competițiile olimpice pentru vioară din România și Concursul pentru duete de la Bolzano (Italia). În anul 2009 Răzvan a primit premiul I în cadrul “Strad Prize” la Salzburg, în Austria. În calitate de câștigător al acestui prestigios concurs, lui Răzvan i-a fost oferită o vioară Stradivarius, manufacturată în anul 1729.

Răzvan a evoluat, atât ca solist invitat, cât și în recitaluri în cadrul “Duo-ului Stoica”, la Concertgebouw din Amsterdam, Teatrul Champs Élysées din Paris, Teatrul San Barnaba din Brescia, Teatrul Carlo Felice din Genova, la Palacio de Festivales din Santander, Gewandhaus din Leipzig, Musikverein din Viena și pe multe alte scene de concert importante din lume.

Muzica de cameră joacă un rol important în viața profesională a lui Răzvan Stoica. În anul 1996 a format împreună cu sora sa, pianista Andreea Stoica, “Duo Stoica”.

Discografia lui Răzvan Stoica include până acum imprimări cu “Cele 24 de Capricii” de Niccolo Paganini, “Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră” de Edouard Lalo (cu orchestra Academiei Beethoven din Cracovia), albumul “Capriccioso”, lansat pe piață la casa de discuri olandeză Aliud în 2012, precum și un album realizat în formula “Duo Stoica”.

“Farmec pătrunzător și timbru răpitor, bravură tehnică ce îți taie respirația, intonație spumoasă…el va deveni unul dintre cei mai mari violoniști ai generației sale.” (Meunsteriche Zeitung)

Miercuri, în 8 iunie 2016, Radio România Muzical marchează aniversarea celor 30 de ani de viață ai violonistului Răzvan Stoica în emisiunea Arpeggio. Răzvan Stoica este Interpretul zilei, începând cu ora 10.00.


Irina Cristina Vasilescu