Arhivă : Recomandări Înapoi

Două recitaluri din Stagiunea de marți seara la Ateneul Român - 7 iunie

Publicat: joi, 2 Iunie 2016 , ora 14.56

Tineri valoroși care care au evoluat în sezoanele trecute ale Stagiunii de Marți seara revin pe podiumul Ateneului Român. Este și cazul pianistei Aurelia Vișovan și violonistei Alexandra Bobeico - două tinere muziciene afirmate în peisajul muzical.

Protagonista recitalului din 24 martie 2015, pianista Aurelia Vișovan a concertat deja alături de ansambluri prestigioase. În mai 2012, a fost invitată să susțină Concertul de deschidere a festivalului ''Sächsisches Mozartfest'' din orașul german Chemnitz, împreună cu Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Dresda, condusă de maestrul Wolfgang Hentrich. În ianuarie 2016, Aurelia Vișovan a debutat la Sala Mare a Filarmonicii din Berlin, evoluând în compania Orchestrei Simfonice și a dirijorului Stanley Dodds, în Concertul nr.2 de Piotr Ilici Ceaikovski. Din 2011 Aurelia Vișovan a fost acceptată să studieze la Universitatea de Muzică din Viena, iar studiul cu profesorul Martin Hughes s-a reflectat într-un program atent ales și inedit pentru publicul aflat în sală mică a Ateneului Român; un program care a cuprins trei sonate din creația lui Frederic Chopin, Jean Francaix și Serghei Prokofiev.

"David Oistrah este pentru mine un Dumnezeu al viorii. Pot spune că am învățat cam jumătate din ce știu despre vioară din înregistrările lui."- mărturisea într-un interviu violonista Alexandra Bobeico - invitata recitalului din 7 aprilie 2015, programat în seria seratelor de marți. Tânăra muziciană este singura câștigătoare din România a Concursului "Concertino Praga", premiu obținut la ediția 2013. La concursul organizat de Radiodifuziunea Cehă în colaborare cu Uniunea Europeana de Radio, Alexandra Bobeico a participat la propunerea postului Radio România Muzical. Gala laureaților a adus-o pe podiumul solistic al Palatului Rudolfinum din Praga, sub bagheta dirijorului Jan Talich, apariție urmată de un turneu de recitaluri și concerte în orașe din Boemia. Tânăra muziciană a ales să își continue cursurile muzicale în cetatea de scaun a muzicii clasice, la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Austria - la clasa profesorului Harald Herzl. Aflată pentru a treia oară în cadrul Stagiunii de marți seara, Alexandra Bobeico a ales să prezinte, alături de pianista Clementina Ristea Ciucu, mai multe piese de Piotr Ilici Ceaikovski și Franz Schubert împreună cu Sonata nr.2, op.6 în fa minor de George Enescu și Sonata în sol minor de Claude Debussy.

Selecțiuni din cele două recitaluri - marți 7 iunie 2016, ora.19.00 la Concerte Radio România Muzical.

Jeanine Costache