ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Cecilia Bartoli la 'Opera și vedetele ei' - 3 iunie 2016

Publicat: luni, 30 Mai 2016 , ora 11.33

"Un miracol vocal" - titra presa în 1989 la lansarea primului disc de recital al unei tinere cântărețe cunoscut doar de specialiști. A trecut de atunci un sfert de secol, Cecilia Bartoli devenind una dintre cele mai adulate artiste din peisajul liric internațional, o cântăreața cu o bogată discografie la care se adaugă aproape în fiecare an câte un album. "Star", în adevăratul sens al cuvântului, Cecilia Bartoli este o cântăreață fascinantă, atât prin proiectele muzicale pe care le realizează cât și prin vocea cu totul specială care te electrizează. Peste 20 de albume a semnat până acum Cecilia Bartoli și, ca de obice s-a implicat, ea însăși în realizarea fiecărui proiect. Este și cazul albumului "Sacrificium", un disc realizat în 2009, an în care a pornit și turneul european de promovare, derulat pe parcursul a nouă luni. Titlul se referă la cei 4.000 de băieți italieni "sacrificați" în fiecare an pentru a deveni castrati, interpretând o muzică efervescentă, cu coloraturi complicate, o muzică plină de vervă și pasiune. "...Un disc care te face să-l asculți la nesfârșit..." - au fost primele aprecieri despre un album în care Cecicila Bartoli realizează o selecție de 12 arii din perioada de glorie a castraților dominată de Farinelli. Atentă, ca de fiecare dată, la alegerea partenerilor, Cecilia Bartoli a înregistrat discul în compania ansamblului Il giardino armonico - un ansmblu binecunoscut pentru interpretarea muzicii vechi pe instrumente de epocă - și dirijorului Giovanni Antonini.

În luna februarie, Cecilia Bartoli a adăugat palmaresului său încă o distincție - Polar Music Prize pentru 2016, fiindu-i recunoscut meritul de a adauga noi capitole la istoria muzicii. "Cecilia Bartoli construiește punți între secole lărgind patrimoniului cultural al Europei." - spun cronicarii despre cântăreața născută la Roma cu cinci decenii în urmă, pe 4 iunie 1966.

La ceas aniversar, rubrica Opera și vedele ei îi este dedicată Ceciliei Bartoli (Vineri 3 iunie 2016, Arpeggio, ora 11.00)

Jeanine Costache