ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Esther Yoo și Vladimir Ashkenazy interpretează Sibelius și Glazunov - Music box, 23 mai

Publicat: vineri, 20 Mai 2016 , ora 17.34

Avem ocazia să o descoperim pe o tânără violonistă americană cu origini sud-coreene născută pe 11 iunie 1994, cea care în 2010, când avea doar 16 ani, cucerea premiul al III-lea la Concursul Sibelius, devenind astfel cea mai tânără laureată din istoria acestei competiții. Ceea ce ascultăm este albumul ei de debut, înregistrat alături de Orchestra Philharmonia din Londra, dirijată de Vladimir Ashkenazy. Găsim, oarecum așteptat, lucrări de Jean Sibelius pe acest disc, Concertul în re minor și Suita op.117 pentru vioară și orchestră, dar și, într-o alăturare oarecum surprinzătoare, opusuri de Aleksandr Glazunov – Concertul în la minor și Grand Adagio din muzica de scenă Raymonda.

Albumul a apărut în 12 februarie 2016 și este inclus în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

Palmaresul care o reprezintă pe Esther Yoo, violonista americano-sud coreeană care va împlini pe 11 iunie 22 ani, este cu adevărat impresionant. A început să cânte la vioară la vârsta de 4 ani, a susținut primul concert la 8 ani. A studiat la Munchen și Bruxelles cu profesori vestiți, a câștigat la 16 ani premiul 3 la Concursul Sibelius, iar în 2012, la 18 ani, a fost laureată a unei alte foarte dificile și respectate competiții, Regina Elisabetha de la Bruxelles. În 2014 a fost numită BBC New Generation Artist pentru o perioadă de 3 stagiuni, până în 2016. Iar în 2016 a apărut albumul ei de debut, care, așa cum sesiza și un cronicar internațional, arată două fațete deosebite ale violonistei: impetuoasă și lirică în Concertul de Glazunov, mai cerebrală în Concertul de Sibelius.

În orice caz, este o experiență interesantă a asculta cum cântă o tânără de 21 ani Concertul de Sibelius, unul dintre cele mai dificile din literatura destinată viorii. Și nu mă refer doar la dificultatea partiturii, ci și la decriptarea sensurilor expresive ale acestui concert.

Violonista americano-sud coreeană de 21 ani Esther Yoo cântă pe o vioară Stradivarius; de altfel, cred că primul lucru pe care-l sesizezi când o asculți este tocmai sunetul ei foarte frumos, rotund, cu un vibrato adaptat repertoriului pe care-l cântă. Ea este venită din această generație de artiști de origine asiatică cu studii în Europa sau Statele Unite ale Americii, care în prezent cuceresc marile premii la cele mai importante concursuri internaționale. Și observ că mai ales sud-coreeni sunt foarte activi în zona competițiilor internaționale. Este adevărat însă că foarte puțini dintre acești mulți laureați reușesc să-și construiască o carieră internațională ulterior; o situație oarecum paradoxală, însă ușor de explicat într-un mediu extrem de concurențial, cu constrângeri din ce în ce mai mari, din partea tuturor actorilor implicați: public, artiști, manageri, case de discuri.

Cristina Comandașu