Arhivă : Recomandări Înapoi

Noutăți discografice - Jazzy Hour, 26 mai 2016

Publicat: miercuri, 18 Mai 2016 , ora 13.19

În întâlnirea noastră din 26 mai revenim la o bijuterie muzicală șlefuită în 2007 de trei străluciți muzicieni, care își găsește continuarea în 2016, pe o nouă colecție de piese alcătuite în aceeași manieră inedită de trio.

Trompetistul Paolo Fresu este din Sardinia, acordeonistul Richard Galliano este francez, iar pianistul Jan Lundgren este suedez. Cei trei virtuozi creează pe "Mare Nostrum II" o muzică esențial europeană, folosind limbajul jazz-ului. Unul a venit cu ideea, ceilalți contribuie la rezultatul final. Baladele, piesele romantice italiene, dansul scandinav sau chanson-ul francez există împreună, fără a fi neapărat categorisite. Monteverdi și Satie sunt polii opuși, în timp și sensibilitate, dar stau bine împreună în acest repertoriu unitar, aerisit, marcat de trei personalități intense. Piesele scurte și schimbările subtile de ton ne duc la o audiție încântătoare.

Urmează chitaristul Albert Vila, care s-a născut la Barcelona și a crescut într-un mediu muzical deschis și elevat. Atras de sonorități noi și de tot ceea ce are jazz-ul mai consistent și mai actual, Vila refuză ideea generică de compoziție previzibilă, manifestând preocuparea pentru consistență și evoluție naturală. Structura, stilul și dezvoltarea dramatică primează în muzica lui, iar toate aceste detalii nu pot fi revelate decât de muzicieni la cel mai ridicat nivel. Cvartetul cu care a înregistrat albumul "Unquiet Sky" ne trimite clar spre un jazz modern de cea mai bună calitate: Aaron Parks - pian, Doug Weiss - contrabas, Jeff Ballard - baterie și Albert Vila - chitară. Muzica lor tactilă nici nu prea are nevoie de clasificare. Vila și al său cvartet ni se adresează direct, către simțuri, deschizându-ne larg calea spre muzica lor printr-o expresie clară și intensă.

Jazzy Hour, 26 mai 2016, ora 19.00

Berti Barbera