ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.
Urmează: 7.00 Allegro... de weekend Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Apoi: 9.50 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Arhivă : Recomandări Înapoi

În premieră: Maurice Ravel - Integrala lucrărilor orchestrale cu Lionel Bringuier și Tonhalle Orchester din Zurich

Publicat: vineri, 13 Mai 2016 , ora 10.15
Tânărul șef de orchestră francez a fost numit - la doar 26 de ani - Chief Conductor și Director muzical al unei instituții de mare prestigiu artistic nu doar în Elveția, ci și în întreaga lume. La doar un an după prima întâlnire cu acest colectiv, francezul Lionel Bringuier a fost ales ca succesor al americanului David Zinman, preluându-și atribuțiile din stagiunea trecută.

Faptul că muzica lui Ravel a reprezentat primul proiect discografic al acestei colaborări nu ar trebui să mire pe nimeni dacă acordă chiar și cel mai mic interes biografiei interpretative a tânărului dirijor. Cu Valsul de Ravel Lionel Bringuier a câștigat nu numai Concursul de dirijat de la Besancon, ci si premiul publicului pe când nu împlinise încă 19 ani... Tot Ravel, Bolero-ul,  a dirijat și la 15 ani la Cannes! Și tot muzica lui Ravel a fost alegerea sa atunci când și-a luat rămas bun de la Filarmonica din Los Angeles, unde a activat cu mult succes timp de câțiva ani...

Un tânăr muzician ale cărui prime apariții discografice importante au fost legate de repertoriul francez : Vincent d'Indy și Camille Saint Saens, iar printre soliștii săi pe CD-uri au apărut Gautier și Renaud Capuçon, Yuja Wang sau Nelson Freire ...

In cel de al doilea an al colaborării sale cu faimosul ansamblu elvețian, Lionel Bringuier a încheiat acest amplu proiect discografic concretizat - în cea mai mare parte - prin înregistrări "live" excelente, nu numai în plan artistic, ci și tehnic. Ascultând aceste versiuni, ne putem imagina excelenta comunicare dintre șeful de orchestră și membrii colectivului de la Tonhalle.

Despre tânărul artist cronicarii s-au întrecut în elogii, punctând talentul natural, ale cărui instincte foarte bune sunt corelate cu bunul gust, dar și cu o tehnică riguroasă! Chiar dacă tinerețea lui ar putea să justifice ispita de a străluci cu orice chip, Lionel Bringuier are deja maturitatea de a lăsa MUZICA în prim plan și nu propria sa amprentă... Dacă mai adăugăm acestei noutăți discografice și participarea unor soliști remarcabili, colegi ai săi de generație cu strălucitoare cărți de vizită - pianista Yuja Wang și violonistul Ray Chen - atunci, cu atât mai mult crește spectaculozitatea acestei noi producții Deutsche Grammophon.

Albumul lansat pe 8 aprilie 2016 poate fi ascultat la Radio România Muzical într-un serial cu 9 episoade, începând din 16 mai, în cadrul emisiunii Arpeggio (ora 11.30) și este inclus în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.


Anca Ioana Andriescu