Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Martha Argerich si Daniel Barenboim – Piano Duos: Music box, 9 și 15 mai

Publicat: vineri, 6 Mai 2016 , ora 15.37

Vă propun în primă audiție românească un album care pentru mulți este un eveniment: a apărut pe 11 martie 2016 la casa Deutsche Grammophon și cuprinde înregistrarea unui emblematic recital susținut la Buenos Aires de doi dintre cei mai mari pianiști ai timpurilor noastre: Martha Argerich și Daniel Barenboim. Recitalul a avut loc în vara anului 2015. Ar fi de menționat că doar în format digital, albumul a fost disponibil pentru downloadare încă din 1 octombrie 2015, sub emblema casei Peral Music, creație a lui Daniel Barenboim sub egida concernului Universal Music.

Ar fi de amintit că acesta este al doilea album semnat de Martha Argerich și Daniel Barenboim, după mult-aclamatul disc apărut în octombrie 2014, cu lucrări de Mozart, Schubert și Stravinski.

Cred că la 74, respectiv, 73 ani, Martha Argerich și Daniel Barenboim nu mai simt nevoia să demonstreze nimic - ci doar să cânte împreună, servind, pur și simplu, muzica. Sunt amândoi nume atât de importante, cu niște cariere rezervate doar unor puțini aleși, că își pot permite acest adevărat lux. Ascultând acest disc, exact acesta este sentimentul pe care-l transmit: că pur și simplu, ei servesc muzica.

Primul opus de pe disc sunt cele șase studii canonice pentru două piane de Robert Schumann; găsim aici delicatețe, finețe, deplină înțelegere a unei partituri create în 1845, gândită în original pentru orgă de Robert Schumann - să ne gândim că în același an 1845, Schumann trecuse deja de prima criză nervoasă și publica partitura care probabil rămâne cea mai cunoscută din creația sa, Concertul op.54 pentru pian și orchestră.

Cred că ce impresionează cel mai mult pe acest este comunicarea empatică dintre cei doi pianiști protagoniști. Sigur, ar exista multe puncte comune între Martha Argerich și Daniel Barenboim - pornind de la faptul că s-au născut în același oraș, Buenos Aires, că au debutat foarte devreme în carieră - Argerich la 8 ani, Barenboim la 10 ani, și până la profilul comun de artiști - văzuți deseori ca niște muzicieni nonconformiști, care au îndrăznit să vină cu abordări noi, care s-au implicat și în cauze sociale și politice, însă indubitabil, amândoi, doi dintre marii artiști ai timpurilor noastre.

Nu pot vedea decât ca explozivă alăturarea a două talente atât de mari - ceea ce se simte și în interpretarea realizată de Martha Argerich și Daniel Barenboim pentru Suita În Alb și negru pentru două piane de Claude Debussy.

Un asemenea album nu putea să nu atragă atenția criticii internaționale: "este puțin probabil să poți asculta un duo de piane mai bun decât acesta", "pur și simplu uluitor", "de neratat" sunt aprecierile care au însoțit acest CD. Da, într-adevăr uluitoare mi se pare și mie interpretarea unei sonate rar prezente pe scenele de concert: Sonata pentru două piane și percuție de Bela Bartok. O lucrare din 1937 pentru interpretarea căreia Martha Argerich și Daniel Barenboim au colaborat cu doi percuționiști din ansamblul West Eastern Divan - Pedro Manuel Torrejón González, Lev Loftus.

O interpretare care ne face să înțelegem mai bine conceptul de pian - instrument de percuție pe care-l avea Bartok. ȘI dincolo de aceasta, energie, viață, mirare în fața unui lumi care se pregătea pentru al doilea război mondial.

Puteți asculta acest extraordinar album luni, 9 mai, de la ora 19.00, în reluare duminică, 15 mai, de la ora 13.05 sau oricând pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016. 

Cristina Comandașu