ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

“Yo Yo Ma and The Silk Road Ensemble: Sing Me Home” și „Traffic Quintet plays Alexandre Desplat” CD Review nonconformist, 5 mai

Publicat: vineri, 29 Aprilie 2016 , ora 9.09

Un album despre "întoarcerea acasă"

Celebrul violoncelistul Yo Yo Ma și ansamblul său, The Silk Road, au lansat pe 22 aprilie 2016, album intitulat Sing Me Home. Subiectul albumului este "întoarcerea acasă", trecută ca o temă cu variațiuni, prin melodii originale și tradiționale interpretate și reinterpretate de Yo Yo Ma și ansamblul său, alături de artiști de pe toate continentele. Sunt nestemate ale tezaurului traditional din Balcani, China, Galicia, India, Iran, Irlanda, Japonia, Mali, Siria și Statele Unite ale Americii, bijuterii între care se află și celebrul negro-spiritual, Going Home, care l-a inspirat pe Antonin Dvorak pentru a sa Simfonie "Din Lumea Nouă".

Yo Yo Ma spune: De-a lungul călătoriilor și spectacole împreună cu Ansamblul The Silk Road, am ajuns să înțeleg bogăția și potențialul creativ care există în culturile cu care ne intersectăm, și să încercăm, la rândul nostru să preluăm din această minunata muzică.

Sing Me Home este un album divers care își propune să găsească rădăcinile comune ale muzicii - cum spun membri ansamblului The Silk Road - cu scopul de a crea un nou limbaj muzical. Un scop îndrăzneț aș spune, care parcă încolțește deja ascultând cu mintea eliberată de orice de prejudecată, aceste înregistrări.
Și încă un album interesant, semnat de data aceasta de Traffic Quintet, dedicat compozitorului francez de muzică de film Alexandre Desplat.

Mai trebuie spus că muzica albumului Sing Me Home însoțește filmul realizat de regizorul premiat cu Oscar și Premiul Emmy pentru documentar, Morgan Neville, un documentar intitulat The Music of Strangers: YoY o Ma and the Silk Road Ensamble, peliculă ce va fi lansată în luna iunie anul acesta.

Albumul unei fructuoase colaborări

În fapt este o muzică atractivă, vizuală, cum era de așteptat, cu armonii rafinate și pline de culoare, o amprentă sonoră pusă în temele unor filme pentru care, Alexandre Desplat deținătorul unui Oscar pentru muzică de film, este cunoscut astăzi.

Vorbind despre acest album, compozitorul spune: Acest album este un omagiu adus fructuoasei nostre colaborări. Dincolo de asta, el este regizat ca o plimare care se petrece în orașul meu natal, Paris. O plimare pe malurile Senei, de la un pod la altul, cu întunecimile și luminile sale. Albumul captează lumina în schimbare, misterele și curgerea fluviului prin muzica mea. Este un album la ]nregistrarea căruia, Alexandre Desplat participă efectiv, alături de pianistul Alain Planes.


Formația camerală s-a născut la inițiativa lui Alexandre Desplat pentru a realiza coloana sonoră a filmului Un Hero tres discret, din 1996. Traffic Quintet este alcătuit din instrumentiști francezi, pe tipicul unei formații camerale clasice, cu 2 violoniști Dominique Lemonnie și Constantin Bobesco, Estelle Villotte - violă, Raphael Perraud - violoncel și Philippe Noharet - contrabas. Sunt muzicieni care reușesc să creeze o combinație sonoră subtilă, o formație cu o remarcabilă calitate a sunetului, care este legată de muzica de film. E firesc de altfel, dearece se potrivește perfect cu dorința instrumentiștilor de a călători liber între perioade, genuri și stiluri muzicale.

În fața acestor argumente nu-mi rămâne decât să vă invit să ascultați CD Review nonconformist în 5 mai de la ora 10,00 și în reluare de la 17,05, la Radio Romania Muzical.

Gabriel Marica