Arhivă : Recomandări Înapoi

În universul muzicii cu Mircea Cărtărescu - 3 mai

Publicat: miercuri, 27 Aprilie 2016 , ora 14.51

Seria celor patru emisiuni În universul muzicii cu Mircea Cărtărescu a fost difuzată în premieră în luna decembrie a anului 2008.

Am ales-o pe prima dintre ele pentru a o reasculta pe 3 mai, de la ora 11.30. Am desprins din cuprinsul ei câteva dintre gândurile lui Mircea Cărtărescu: 

 "Vă place Schumann tocmai pentru că el se adapă dintr-o lume care, într-un fel, este asemănătoare și cu ceea ce vă inspiră pe dumneavoastră.

Da, asta este greu de spus. Unii critici au văzut un fel de neoromantism în multe dintre scrierile mele și, într-adevăr, ca structură interioară foarte, foarte adâncă eu cred că una dintre rădăcinile scrisului meu este romantică, este fără îndoială romantică. Filtrată, firește, prin valurile de modernitate pe care mi le-am asumat în cele din urmă.

Pentru că, firește, nu mai putem fi romantici; suntem neoromantici, suntem postromantici, suntem postmoderni ș.a.m.d., dar eu cred foarte intens, spre deosebire de mulți colegi ai mei care scriu în această perioadă, cred foarte puternic în câteva lucruri care pentru mine nu sunt negociabile, sunt valori stabile.

Și anume, cred în puterea artei de a spune ceva despre om. Eu am o credință fundamentală în asta. În general, în ultima vreme, această considerare a artei ca fiind revelatoare în privința condiției umane, acest caracter metafizic al artei care se îngemănează și cu religiosul, și cu misticul sunt cam desconsiderate și demitizate. Eu totuși cred în ele, cred foarte mult că arta este centrală în lume și cred că prin muzică, prin literatură, prin toate celelalte arte, noi spunem ceva despre om și despre lume. Dacă n-aș crede acest lucru, aș face tot felul de experimente, ca foarte mulți dintre artiștii de astăzi, aș face avangardă, aș face chiar post modernism în sensul acela superficial al teoriei și al practicii postmoderne. Eu nu cred că fac lucrurile acestea sau pe lângă ele există în scrisul meu un miez tare, un sâmbure tare, care este această credință de origine romantică și postromantică ce spune că lumea poate fi cunoscută nu numai prin știință sau prin filosofie, ci și prin artă, prin literatură."

Cristina Comandașu